Boldog március 23-át!
2009. március 23. írta: El Polako

Boldog március 23-át!

Két éve, a magyar- és később a lengyel parlament hivatalos emléknappá nyilvánította ezt a napot.Míg az államfők a politikai kapcsolatokat építik,addig idehaza a kultúrális programok állnak szolgálatunkra e jeles nap megünneplésére.

Sólyom László hétfőn Lengyelországban kétnapos hivatalos látogatást kezd, amelynek során Varsóban tárgyalásokat folytat lengyel állami vezetőkkel, majd a dél-lengyelországi Krosnóban részt vesz a magyar–lengyel barátság napja alkalmából rendezendő ünnepségeken.

Érkezése után, hétfőn délelőtt a köztársasági elnök lengyel kollégájával, Lech Kaczynskivel tárgyal, majd részt vesz azon az ünnepségen,melyen a lengyel elnök a felvidéki magyarság mártír politikusának, Esterházy Jánosnak szánt posztumusz kitüntetést nyújt át a néhai politikus lányának, Esterházy-Malfetti Alice-nak. Varsói tartózkodása alatt Sólyom László tárgyal Donald Tusk miniszterelnökkel, a szejm és a szenátus elnökeivel, megkoszorúzza az Ismeretlen Katona sírját és több varsói magyar emléktáblát, és látogatást tesz a Magyar Kulturális Intézet új székhelyén.

Kedden Sólyom László Lech Kaczynski társaságában Krosnóban részt vesz és beszédet mond a magyar–lengyel barátság napjának ünnepségein, leleplezi az óváros egykori Magyar utcája végén álló Magyar városkapu emléktábláját, és Krosno főterén fogadja a Sárospatakról érkező Barátság staféta futóit. Hazautazása előtt a magyar köztársasági elnök rövid sétát tesz a városban, és találkozik a krosnói polgársággal.

Budapesten különféle programok várják az ezzel kapcsolatos érdeklődőket.A film, a zene, és a színház iránt érdeklődők is válogathatnak az erre és a következő hétre dátumozott programok közül.A varsói Nemzeti Színház például április elején bemutatja a Pál utcai fiúkat, ma pedig Chopin-est lesz az Óbudai Társaskörben.

Részletes programterv a Lengyel Intézet honlapján található

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr701019756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása