Lengyel-magyar barátság

„Polak, Węgier, dwa bratanki i do szabli, i do szklanki” – avagy „Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol és issza borát.” Elcsépelt mondás lenne? Nincs mögötte tartalom? A Lengyel-magyar barátság blog célja, hogy bemutassa a két nép viszonyának jelenkori alakulását. A magyar-lengyel barátság él, a lengyelek pedig továbbra is testvéri szeretettel gondolnak ránk. Kíváncsi vagy arra, hogyan mutatkozik meg a mindennapokban? Jó böngészést kíván: Aranyi Péter, alapító

Friss topikok

  • Pekkarin: @ArmaGedeon: Akkor megkövetem magam, úgy tűnt a gojfikázást a posztra érted. Afelől nincs kétség, ... (2015.04.04. 19:20) Magyargyalázás lengyel módra
  • budai fellegvár: Mint korábban már írtam róla, egy nem régen vett könyvben: A Magyar Királyi 101. Honvéd Gépkocsizó... (2014.08.26. 09:30) Együtt harcolt, s itta borát...1944-ben is
  • ♔bаtyu♔: "A magyar–lengyel kapcsolatok regionális jelentősége szempontjából az elmúlt évek egyik legfontosa... (2014.03.14. 09:10) Sörfőzdében nyílik újra a magyar főkonzulátus
  • Pekkarin: @Deak Tamas: Köszönöm! Lesznek fejlemények, szóval semmiképp nem hagyom abba! :) (2014.03.03. 22:27) Télváró gondolatok
  • gabrysia: A bisztro címe: ul. Zwycięzców 13., a bolt az utca túloldalán található és Sklep Papryka elnevezés... (2013.11.12. 19:07) Bistro Budapeszt

Közösség

Bejegyzések

HTML

üzenet

aranyipeter kukac hotmail.com

Címkék

1956 (8) 2012 (2) 23 (3) abortusz (1) andrzejewicz (1) barát (1) barátság (39) bíró internet fórum magyar (1) borkultúra (1) budapest (2) Budapest (1) bugyi (1) CBA (1) chopin év (1) cilvil (1) doda (2) dvsc (1) egyetem (1) életmód (1) emlékmű (8) énekesmadár (1) és (20) euro (2) európa bajnokság (2) ezereves baratsag (2) fapados busztársaság (1) film (1) forradalom (6) forró (24) fotózás (1) friss (29) friss és (6) friss és forró (30) gazdaság (1) gdansk (1) gosia (1) gyors (1) h1n1 (1) hedvig (1) heti (1) jános (1) jaroslaw (1) jégkrém (1) kabát (1) kaczinski (2) kaczynksi (1) kapcsolatok (9) katyn (1) kiállítás (1) koral (1) közélet (5) krakkó (7) kulti (2) kultúra (3) lászló (1) látogatás (2) lengyel (23) lengyelmagyar (18) lengyelország (26) lengyelorszag (9) Lengyel Filmtavasz (1) lengyel magyar (35) lengyel magyar barátság (25) lengyel magyar határ (1) litván lengyel (1) lojális (1) magdalena (1) magyar (9) magyar lengyel (15) magyar lengyel futball meccs (1) márciusi ifjak (1) menekült (1) migráns (1) nyelvtanulás (2) október (2) omega (1) orbán (1) Orbán (1) pál (1) pápa (1) péter (1) polak wegier (6) politika (4) politikai kultúra (7) Poznan (1) poznan (1) programajánló (2) sólyom (1) szak (1) szavak (2) szavazz (1) szexuálkultúra (1) szlovákia (2) tanulás (1) tiltakozás (1) történelem (11) ukrajna (2) utazás (3) vállalkozás (1) varsó (17) Varsó (4) vélemény (5) vétó (1) videó (1) viktor (1) virgin (1) vízilabda (1) zakopower (2) zsidózás (2) Címkefelhő

2009.06.28. 18:24 El Polako

Tiltakozás a krakkói főkonzulátus bezárása ellen

    A megszorítások jegyében a kormány bezár több konzulátust, így a Krakkóban található  főkonzulátust is. Emellett azonban új főkonzulátus nyílik Betlehemben. A Lengyel-Magyar Kultiblog elhibázott lépésnek tartja a virágzó lengyel-magyar kapcsolatok megkárosítását.

 Álláspontunk:

 

- A krakkói fökonzulátus presztízs értékü Magyarország számára, hiszen ez a város Lengyelország egykori fövárosa, Dél-Lengyelország elsö számú gazdasági, kulturális középpontja.

- A fökonzulátus hozzájárult ahhoz, hogy napjainkban egyre több diák tanul magyart a Jagelló Egyetemen, ott ahol Kopernikusz megalapozta munkásságát.

- A magyar-lengyel kapcsolatok kereskedelmi mérlege meghaladta tavaly az 5 és fél milliárd eurót.

- A magyar turizmus 90 százalékban dél-lengyelországi irányultságú.

- Soha egyetlen nép nem élt akkora szimpátiával Magyarország iránt, mint a lengyel, ezt bizonyítja 1956-os októberi, magyar forradalmat támogató segélyszállítások megindítása Lengyelországból Magyarországra, illetve Bem tábornok 1848-as szabadságharcos szerepvállalása, aki Krakkótól nem messze, Tarnówban született.

- A külképviselet bezárása a többivel együtt mindössze évi két milliárd forintos megtakarítást eredményez, ami nagyjából egy éves fizetésemelésnek felel meg, mind a 386 parlamenti képviselö számára!

- Krakkóban és környékén letelepedettként élö több száz magyar állampolgár, az ideiglenesen, de huzamosan ott tartózkodó magyar állampolgárok (diákok, dolgozók), és a turistaként rövid idöre oda érkezök esetében egyaránt mind a konzuli ügyintézés, mind a (baj esetén) konzuli segítségnyújtás milyen mértékben megnehezedik.

- A letelepedetteknek minden hivatalos ügyben Varsóba kell majd utazniuk, a bajba jutottakhoz pedig a konzulnak kell majd Varsóból leutaznia. Ez (figyelembe téve a lengyel úthálózat állapotát is) költségben, idöráfordításban egyaránt jelent tehernövekedést okoz mind az érintett magyar állampolgároknak, mind a varsói konzulátus munkatársainak.

- A magyar kormány eladja a konzulátus épületét, nem nehéz megjósolni, hogy hova fog kerülni az ebböl adódó haszon.


Ne hagyjuk, hogy a magyar kormány tönkretegye baráti viszonyunkat egyetlen igaz, európai barátunkkal, Lengyelországgal!Álljunk ki azokért a honfitársainkért, akik Krakkóban élnek, és dolgoznak!

 

A Lengyel-Magyar Kultiblog kezdeményezi több itthoni, és kinti illetőségű civil szervezet párbeszédét egy budapesti tiltakozás megszervezésére.

Amennyiben egyetértessz a tiltakozással, kérlek írdd alá petíciónkat:

www.petitionspot.com/petitions/krakow/

 

 

„ A főkonzulátus bezárása a két nemzetet összekötő ezeréves barátság arcul csapását jelentené, olyan közös múlt lábbal tiprását, amilyet semmilyen más nemzettel nem tudunk már kialakítani”

 

( Jacek Majchrowski, Krakkó főpolgármestere írta ezt levelében a Külügyminisztériumnak )

 

Kapcsolódó anyagok:

 

Egy volt krakkói konzul véleménye                                            Magyar-lengyel két jóbarát fórum

Lengyelországi tiltakozások

Bethlemem igen, Krakkó nem?

 

Kérünk benneteket, csatlakozzatok tiltakozásunkhoz, amelynek hamarosan kitűzzünk a napját!E-mail-es jelentkezés: tiltakozas@melano.hu

 

Magyar-lengyel videók (lengyel  szerzőktől):

 

 

 

7 komment

Címkék: és barátság friss kapcsolatok tiltakozás forró krakkó magyar lengyel cilvil


A bejegyzés trackback címe:

http://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr171213907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

lujo22 2009.06.29. 05:42:29

Az lehet, h a lengyelországi magyar turizmus 90%-a dél-lengyelországi irányultságú, de az össz magyar turizmuson belül a lengyel nagyon elenyésző. De ez az összes volt szocialista országra igaz, talán a volt jugoszláviai országokat -tengerpart-, erdélyt leszámítva.

El Polako 2009.06.29. 07:10:26

Bizonyára a hetente többször közlekedő Krakkóba közlekedő magán és állami busztársaság autóbuszai is a te állításodat igazolják.

Olvasd el a kapcsolódó anyagokat is,mert látom sikerült nem a lényeget megfogni.

Parlagi 2009.07.01. 11:15:32

Ne az apróságokon tipródjatok!

Azt vegyétek észre, hogy pontot tesznek arra a folyamatra, mely elszakít attól a nemzettől, mely még a barátunknak mondja magát!
Hogy új "barátot" választanak, az már hab a tortán!

El Polako 2009.07.01. 12:33:57

@Parlagi: Így van, ezt mondom én is, tiltakozás lesz, várjuk a csatlakozó civileket.

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2009.07.09. 11:52:18

A Krakkói Magyar Klub nevében mi is írtunk egy tiltakozást a konzulátus bezárása ellen, noha kétlem, hogy bármiféle foganatja legyen.

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2009.07.15. 21:58:03

Arról nem esik szó sehol az érvelésben, pedig ugyanennyire fontos szempont, hogy a Krakkóban és környékén letelepedettként élő több száz magyar állampolgár, az ideiglenesen, de huzamosan ott tartózkodó magyar állampolgárok (diákok, dolgozók), és a turistaként rövid időre oda érkezők esetében egyaránt mind a konzuli ügyintézés, mind a (baj esetén) konzuli segítségnyújtás milyen mértékben megnehezedik.
A letelepedetteknek minden hivatalos ügyben Varsóba kell majd utazniuk, a bajba jutottakhoz pedig a konzulnak kell majd Varsóból leutaznia. Ez (figyelembe téve a lengyel úthálózat állapotát is) költségben, időráfordításban egyaránt jelentős tehernövekedést okoz mind az érintett magyar állampolgároknak, mind a varsói konzulátus munkatársainak.
(varsói konzul)

Rommie 2009.07.28. 14:10:35

A franc essen bele ebbe a kormányba.