Tömegesen érkeztek lengyel tüntetők hazánkba
2012. március 15. írta: Pekkarin

Tömegesen érkeztek lengyel tüntetők hazánkba

A lengyelek 2006-ban fedezték fel újra Magyarországot és most jelenlétükkel is bizonyították: a lengyel-magyar barátság nem üres szólam. Varsóban napokkal ezelőtt elfogytak a Budapest-könyvek, ennyi lengyel turista már régen érkezett egy napon fővárosunkba. A civilek szorosabb együttműködésről állapodtak meg, jövő héten pedig szinte állami ünnepségként ünnepeljük a két nép barátságát.

Különbuszok várták a lengyel tüntetőket a Nyugati pályaudvaron

Különbuszokkal fogadták a Nyugati pályaudvarra megérkező 800 lengyel vendéget, aki azért jött, hogy a nemzeti ünnepen személyes jelenlétével is kifejezze rokonszenvét Magyarország és az Orbán-kormány politikája iránt.

A vendégeket 200 főnyi lengyel csoport várta lengyel és magyar zászlókkal, transzparensekkel. Mások között jelen volt Csizmadia László, a békemenetet szervező Civil Együttműködési Tanács (CET) elnöke és Konrad Sutarski Budapesten élő lengyel költő, a Magyarországi Lengyelek Múzeumának és Levéltárának igazgatója.

Egy honfitársaira várakozó 63 éves lengyel férfi az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ő Wroclawból érkezett már korábban autóbusszal, és a Varsóból érkező szerelvényre várakozó lengyelek többsége is wroclawi. Mint mondta, ő Németországban, Majna-Frankfurtban él, ahová 1986-ban Magyarországon keresztül emigrált, de rendszeresen hazajár, és figyelemmel követi a lengyel belpolitikai eseményeket. A budapesti ünnepre nemcsak Lengyelországból, hanem más európai országokból is érkeztek lengyelek, főként a Gazeta Polska című jobboldali lengyel hetilap klubjaihoz tartozó személyek - mondta.
   

Szavai szerint azért tartja fontosnak, hogy Budapesten legyen, mert ki akarja fejezni rokonszenvét az Orbán-kormány iránt. A különvonat egyik 50 év körüli férfi utasa az MTI-nek elmondta: ő Gnieznóból, a történelmi lengyel fővárosból érkezett, de egész Lengyelország területéről jöttek Magyarországra, és nemcsak a különvonattal, hanem buszokkal, személygépkocsikkal is. Összesen lehetnek talán 2-3 ezren.
   

Az érkezőket a Nyugati pályaudvarról különbuszokkal vitték a Nemzeti Múzeum elé, ahol részt vesznek az ottani ünnepségen, majd onnan mennek a Várba és később a Kossuth Lajos térre.

Lengyel-magyar együttműködés

A Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), a Gazeta Polska című lengyel hetilap és háromszáz klubjának képviselői csütörtökön Budapesten szerződést írtak alá arról, hogy együttműködnek a Patrióta Európa Mozgalomban.

A Polgárok Házában tartott eseményen Csizmadia László, a CET elnöke azt mondta, a mozgalom célja a "civil nemzetépítés", civil kontroll gyakorlása Európa felett. Európa szerkezete "recseg-ropog", "a pénzhatalom térdre kényszerített" minden uniós tagállamot - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy éppen ezért olyan civil összefogásra van szükség, amely nem bal- vagy jobboldali irányultságú. A Patrióta Európa Mozgalomnak az egész földrészre ki kell terjednie, hogy "ajtót nyisson minden kormány felé" - emelte ki.
    

Tomas Sakievicz, a Gazeta Polska főszerkesztője arról beszélt, hogy hetilapja körül társadalmi mozgalom bontakozott ki, háromszáz klub szerveződött az olvasóikból. Ezeknek a kluboknak a tagjai a patrióta, keresztény értékeket tartják fontosnak - mondta. Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska-klubok elnöke kiemelte: a 2005-től alakult klubokhoz olyanok csatlakoztak, akik nem akarnak belépni politikai pártokba, de felelősséget éreznek Lengyelország sorsa iránt. Remélhetőleg hosszú évekig tartó, gyümölcsöző kapcsolatot sikerül kiépíteni a magyar civilekkel - hangoztatta.
    

Bodó Barna, a CET alelnöke, az Erdélyi Magyar Civil Szövetség elnöke elmondta, Európában hitelesen kell megjeleníteni minden nemzet érdekeit, és ezért van szükség a Patrióta Európa Mozgalomra. A Patrióta Európa Mozgalom februárban alakult azzal a céllal, hogy Európa közös értékeit hirdesse és védje, összefogva valamennyi európai civil szervezettel. Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője bejelentette: pénteken együttműködési megállapodást köt a Gazeta Polska és a Magyar Hírlap, hogy segítsék a két ország közötti információáramlást. A dokumentumban kijelentik, mindkét lap elkötelezett a sajtószabadság mellett - hangsúlyozta.
    

Csizmadia László úgy fogalmazott, reggel befutott "a lengyel expressz" a Nyugati pályaudvarra, csaknem ezer lengyel érkezett, hogy tisztelegjen március 15. emléke előtt, és szolidaritását fejezze ki a magyarokkal, a magyar kormánnyal.Tomas Sakievicz kijelentette: a lengyelek Magyarországra "a szólásszabadság oázisaként" tekintenek.
    

Az eseményre szóló meghívóban azt írták, "a történelmi lengyel–magyar barátság keretében" több száz lengyel jelezte, hogy a március 15-i ünnepségeken részt kíván venni. Fogadásukat a Civil Összefogás Fórum és a Civil Együttműködési Tanácskozás szervezte, utazási és szállásköltségeiket pedig a lengyelek maguk fedezik. Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet Magyarországért Egyesület egyik alapítója korábban úgy nyilatkozott, hogy a budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr864319209

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A diktátor beszéde 2012.03.16. 08:32:04

Kedves Naplóm!Ezt nem bírom tovább. Félek. Hazámban fasiszta diktatúra van. Hiába próbálnak minket felszabadítani Európa demokratái, mert a Vezér és az ő agymosott hívei ezt nem hagyják. Rajtunk már Dani sem segíthet. Úgy érzem, eljött az idő, hogy nap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyíl 2012.03.17. 21:33:36

A mostani nemzeti ünnepen éreztem
meg először, hogy valóban létezik a lengyel-magyar barátság. Ezt az érzést nem táplálta a szocialista iskolai oktatás, hagyta, hogy mára kifakuljon és alig legyen ismert a fiatalok körében ez a mély történelmi gyökerű barátság a két nemzet között. Én erről Nagyapámtól és Édesapámtól hallottam, attól a generációtól, akik megélték a 20. századi világháborúkat és szívükben is ápolták és továbbadták a lengyelekhez fűződő legendás szeretetet és bajtársiasságot. Úgy tapasztaltam ez jobban megmaradt ott, mint nálunk. A Várban várakozó lengyelek, minden feléjük irányuló köszönő gesztust a legnagyobb örömmel fogadtak. Csak remélni merem, hogy egyre több ilyet kaptak!
A támogatás, a mellénk állás szép példája volt az együtt-ünneplés! Köszönet érte!!!
"Igen a lengyel és magyar két jó barát, együtt harcol és issza borát..."

Nyíl 2012.03.17. 21:48:00

Meglepődtem azon, hogy milyen kevés hozzászólást találtam ezen az oldalon! A lengyel jelenlétnek nagy jelentősége volt, széppé és pédaértékűvé tette az idei nemzeti
ünnepünket!
Nemcsak a közép és időskorúak, hanem szép számmal fiatalokat is lehetett látni közöttük. Fegyelmezett és várakozásteli volt ide látogatásuk. Remélem jól érezték magukat!

Köszönet illeti a litvánokat is, akik
Petőfi idézettel, köszöntéssel és zászlókkal érkeztek.

VeszettTraktorosMüezzin 2012.03.19. 09:06:23

Mint félig lengyel és félig magyar én ezen egyrészt megdöbbentem (divatosan szólva jól kiakadtam) másrészt mélyen sértve érzem magam.
Ha a Gazeta Polska magától találta ki ezt a faszságot, akkor simán csak ott is vannak szélsőjobbos vadparaszt hülyék. Sajnos vannak sokan, de a valószínűbb. A magyar vezetés rávette erre a lengyeleket, azokat meg a megfelelő médium.
Azaz a lengyel magyar barátságot és a címsorban is említett mondókát leköpve Orbán Vitya ideimportált olyanokat akiknek lövésük nincs az itthoni helyzetről, de lévén ők még tudják milyen is a lengyel magyar barátság jöttek, hogy kiálljanak értünk. Legalábbis lehet ők ezt hitték. És igenis sértő, hogy a politika ilyen arcátlanul pofátlanul használ ki történelmi jó kapcsolatot két nép közt, ami valós és nem csak papíron létezik. Mint magyar dühös vagyok, hogy ilyen pofátlanul próbál a kormány manipulálni, mint lengyel sértve érzem magam, hogy pont minket használnak fel erre (más kérdés, hogy a lengyelek egy szintén jól manipulálható rétegét, de akkor is!).

Pekkarin 2012.03.20. 10:13:11

@VeszettTraktorosMüezzin: Először is kérlek kerüld a káromkodásokat, mert ezeket moderálni szoktam. Másodszor, hogy érdemben is válaszoljak az általad felvetett dolgokra: először én is rosszallással tekintettem erre, mert nem jó, ha a politika felhasználja a történelmi lengyel-magyar barátságot, azonban azt nem szabad elfelejteni,hogy akár a jobb akár a bal fel tudná sorakoztatni a lengyel támogatókat, hiszen a két állam között, így a két oldal között is jók a kapcsolatok.Az már más kérdés, hogy a mai magyar baloldal süket és analfabéta, ha Lengyelországról van szó. Bajnai bezáratta a krakkói követséget és helyette nyitott egyet Izraelben. A magyar baloldal nem kereste a lengyeleket, ellenben Orbánék igen. Az, hogy most megalakultak ilyen magyar Szolidaritás mozgalmak az végképp vérlázító, mivel balról szerveződnek és bemocskolják a diktatúra ellen szerveződött lengyel ősszervezeteket. Nah, kb ennyire fogékony a lengyelekre a baloldali magyar politika. Pedig anno Kaczynski még Gyurcsány eurós ötletét is támogatta, egyedül Európában, jobboldaliként. Sértve érezheted magad, de a lengyelek elősorban Magyarország mellett álltak ki, Orbánból meg az EU csinált áldozatot és bár sok mindent nem jól csinált, ettől függetlenül az a kettős mérce és az a pofátlan meghurcoltatás amit hazánk kapott megengedhetetlen a demokratikus Európában. Még valami: a lengyeleket nem hívták, hanem jöttek, és több mint valószínű, hogy nagy része meg akarta nézni Budapestet, na bumm. Legyenek itt üdvözölve és legyen még szorosabb a két nép együttműködése!

Pekkarin 2012.03.20. 10:39:19

@Nyíl: Azt hiszem neked sikerült megfogalmazni azt, amit ezen a blogon ilyen tökéletesen még egyszer sem tudtunk megírni. Kerestük a szavakat, de mondanivalónk mindig is ez volt és szomorúsággal tölt el bennünket, hogy a szocialista rendszer alatt elterjedt pragmatizmus még mindig néha nyomokba fellelhető. Az akkori idióta szóviccek és a lengyel-magyar barátság iránt érzett közöny gyakran a jelenlegi 50-60-as generációhoz tartozó állampolgárokból jön elő...

Nyíl 2012.03.20. 12:08:08

@VeszettTraktorosMüezzin: Nem tudom, hogy Te akartad e, kerested e az idei nemzeti ünnepünkön a lengyelekkel való találkozást, mert én igen, sőt készültem rá. Volt rá alkalom bőven fenn a Várban. Nem úgy néztek ki, akiket manipuláltak és nem voltak "szélsőjobbos, vadparaszt hülyék", ahogy írtad. Az lehet, hogy jobboldali értékrendjük volt, és szélsőségesek voltak abban, ahogy kimutatták jelenlétükkel együttérzésüket irántunk! Ezek ritka pillanatok! Köszönet illeti őket.Próbálj
gondolkozva itélkezni, személyes tapasztalatokat gyűjtve, ne üres szólamokat ismételgetni.

Nyíl 2012.03.20. 12:33:39

@Pekkarin: Igazad lehet abban, hogy a sikeres nemzetközi együttműködés alapja az őszinte politikai és emberi gesztusok adása és viszonzása.
Milyen egyszerűen hangzik és így nem kell felesleges hátsó szándékokat sem keresni!

c71 2012.08.26. 21:03:12

Igen, jöttek...sokan...és nem is fogják nekik egyhamar elfelejteni! Én sem!!!
süti beállítások módosítása