Ősszel helyrehozzák a Bajnai-kormány fatális hibáját
2013. augusztus 04. írta: Pekkarin

Ősszel helyrehozzák a Bajnai-kormány fatális hibáját

Újranyílik a krakkói főkonzulátus

Várhatóan ősszel nyílik újra a krakkói főkonzulátus. Ezt a tájékoztatást adta a Külügyminisztérium a Lengyel-magyar barátság blog megkeresésére. Ez hatalmas örömhír, igazán örülni csak akkor fogunk, ha saját szemünkkel látjuk. 

A krakkói főkonzulátus bezárásáról Bajnai Gordon kormánya döntött 2009-ben. A lépés órási kárt okozott a dél-lengyelországi magyaroknak, nem beszélve a kulturális és gazdasági következményektől. Úgy tűnik, hogy négy év elteltével visszatérhetünk abba az állapotba, amely a gyászos döntést megelőzően állt fenn.

A határozat alapján a Krakkói Főkonzulátus konzuli kerületéhez hat dél-lengyelországi vajdaság (Alsó-Szilézia, Opole, Szilézia, Kis-Lengyelország, Kárpátalja, Szentkereszt) tartozik majd. A képviselet feladatai között a gazdasági, közlekedési, turisztikai, társadalmi és a tudományos kapcsolatok, valamint a régióban élő magyar közösséggel való együttműködés szorosabbá tétele szerepel.

magyar_izek.jpg

Magyar ízek Krakkóban

A határozat alapján megkezdődtek a főkonzulátus újranyitásának előkészületei. A Külügyminisztérium a Lengyel Köztársaságnak már jelezte magyar szándékot, amelyet a lengyelek támogatólag visszaigazoltak. A Bem-rakparton található minisztérium a képviselet újranyitását ez év őszére tervezi. Magyarország a Visegrádi Négyek soros elnökeként is nagy hangsúlyt fektet a regionális együttműködés erősítésére.

A Lengyel-magyar barátság blog korábban több bejegyzésben is foglalkozott a krakkói főkonzulátus ügyével és a lehető legtöbb rendelkezésre álló eszközzel harcolt a bezárás ellen. Szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt petíciót indítottunk a krakkói főkonzulátus megmaradása érdekében, melyet akkor 335 tiltakozó írt alá. Emellett nyílt levélben kértük Orbán Viktort az intézmény újranyitására.

A krakkói főkonzulátus bezárása indokolatlan lépés volt, ugyanis az évi 2 és fél milliárd forint, melyből az intézmény gazdálkodott mindössze a parlamenti képviselők fizetésemelésére volt elég. A bezárás ugyanakkor nagyon rossz üzenet volt a lengyelek felé, hiszen soha egyetlen nép nem élt akkora szimpátiával Magyarország iránt, mint ők, ezt bizonyítja 1956-os októberi, magyar forradalmat támogató segélyszállítások megindítása, illetve Bem tábornok és a lengyelek 1848-as szabadságharcos szerepvállalása.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr105445109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása