Sólyom László Lengyel-Magyar barátság emlékművet avatott
2008. november 14. írta: El Polako

Sólyom László Lengyel-Magyar barátság emlékművet avatott

Ma különösképpen a jövő felé kell fordulnunk, hiszen most olyanok a külső körülmények, hogy a barátságon alapuló együttműködés elmulasztása közös múltunk megcsúfolása és közös jövőnk eltékozolása lenne - mondta Sólyom László magyar államfő kedden a dél-lengyelországi Jaroslawban, felavatva a lengyel-magyar barátság emlékművét.

Hivatalos MTI-hír:

A magyar köztársasági elnök a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepre, a függetlenség napjára érkezett Lengyelországba egynapos látogatásra, költségtakarékossági okokból a Magyar Honvédség AN-26-os különgépén. A függetlenség napját idén Lengyelországban különösen ünnepélyes körülmények között ülik meg, mert 90 éve van annak, hogy az ország az I. világháború végeztével, 123 évi felosztottság után visszaszerezte függetlenségét.

Sólyom László beszédében emlékeztetett a közös múlt fontos eseményeire, ezen belül arra, hogy Jaroslaw adott otthont 1711-ben a háromezer fős Rákóczi-emigrációnak, és ebben a városban nyugszik Leon Czechowski honvéd őrnagy, az 1848-49-es magyar szabadságharc hőse.

Sólyom László beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a közös EU- és NATO-tagság, a stratégiai partnerség a két ország számára csak lehetőség. Hogy ez kihasználható legyen, szükség lenne az észak-déli infrastruktúra - utak, vasutak, vezetékek - fejlesztésére, amit - mint mondta - elnöksége kezdete óta sürget, szorgalmaz és támogat. "De ugyanúgy szorgalmazom - folytatta - a stratégiai együttgondolkodást, tervezést és fellépést is. Hiszen együttműködve a balti államokkal, Csehországgal, a magyar nemzettel megbékült Szlovákiával, továbbá Szlovéniával és a hamarosan szintén EU-tag Horvátországgal Lengyelország és Magyarország egy olyan térség része lehetne, amely geostratégiai helyzete, együttes termelése és piaca, hatalmas ökológiai potenciálja révén minden tekintetben számításba veendő erőt képviselne az európai politikában és gazdaságban, s együttes fellépése mindegyik országnak hasznára válna."

A magyar köztársasági elnök avató beszédét a lengyel és a magyar himnusz első sorának összefűzésével fejezte be: Isten, áldd meg a lengyelt, nincs még veszve Magyarország.

Az emlékmű felavatása után Sólyom László továbbindult Varsóba, a függetlenség napi központi ünnepségekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr20768442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása