Ellenünk készülnek a lengyelek az EB-re
2011. október 27. írta: Pekkarin

Ellenünk készülnek a lengyelek az EB-re

Legelőször éppen 90 éve találkozott egymással a lengyel és a magyar labdarúgó válogatott. Az eddig lejátszott meccsek alapján egyértelműen „magyar fölényről” beszélhetünk, azonban aggodalomra adhat okot, hogy általában véve a tét meccseken a lengyelek az átlagosnál jobban „odateszik” magukat ellenünk. A lengyelek trénere, Smuda,  már a végleges EB - keretet küldené ellenünk, Egervári pedig még szűkítene.

A lengyel nemzeti tizenegy első hivatalos nemzetközi mérkőzését éppen 90 évvel ezelőtt, 1921. december 18-án játszotta Magyarország ellen. Az idehaza megrendezett találkozón sovány, ámde „kötelező” győzelmet arattak játékosaink, a végeredmény ugyanis 1-0 lett.  A legutóbbi 2007-es idegenbeli mérkőzésen szintén ugyanez az eredmény született, ha azonban komolyabb pillantást teszünk a lengyel-magyar meccsek statisztikájára, akkor árnyaltabb képet kaphatunk.  Eddig a két csapat összesen 31. alkalommal találkozott egymással, ebből húszszor született magyar győzelem, hétszer pedig a lengyelek voltak eredményesebbek. Mindössze négyszer végződött a két testvérnép mérkőzése döntetlennel, érdekesség, hogy ebből kettő rendkívül „rövid” idő alatt és ugyanazon a napon, március 29-én történt. Előbbi 2000. március 29-én, barátságos mérkőzésen történt, utóbbi pedig a 2004-es EB selejtezőn, 2003-ban. (Mennyivel stílusosabb lett volna, ha ezeket a találkozókat esetleg pár nappal korábban, március 22-én, a későbbi lengyel-magyar barátság ünnepén rendezik?!)

A két válogatott mindössze hatszor találkozott tétmérkőzésen, a „maradék” 25. alkalom barátságos, illetve „testvéri” mérkőzés volt. És ha már testvériség. A lengyeleket ebből a szempontból dicséret illeti, hiszen a hatból éppen háromszor arattak győzelmet válogatottunk felett, mi ez akkor, ha nem testvéri elosztás? Úgy tűnik, hogy a lengyeleknek inkább csak tét meccseken megy ellenünk, és van ebben valami, ha azt nézzük, hogy legutóbbi EB selejtezőn 2003-ban mindössze egy döntetlenre illetve, egy idegenbeli 1-2-re futotta ellenük. Az idei november 11-ei, poznani meccsel kapcsolatban azonban félelemre nincs ok, hiszen egyrészt barátságos mérkőzés lesz, másrészt az Egervári-keretnek újra tagja Gera Zoltán, illetve Dzsudzsák Balázs, továbbá két tehetséges futballista, a belga Genk színeiben játszó Tőzsér Dániel és Feczesin Róbert, az olasz Ascoli csatára csatlakozhat „újoncként” a szakmai stábhoz.

 „A legfontosabb, hogy ne essünk az alá a szint alá, amit már eddig elértünk”- mondta Smuda a sajtótájékoztatón az újságíróknak a 2012-es EB küzdelmek kapcsán. A lengyel szakmai stábja szerint a magyarok (ill. az olaszok) ellen felálló keret már az csapat lehet, amelyik az Európa Bajnokságon is játszik majd. „Mindössze egy hónapunk lesz a felkészülésre a kontinenstorna előtt, jó lenne, nem előröl kezdeni mindent”- tette hozzá a lengyel szövetségi kapitány.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya még nem a végleges névsort hirdette meg.Még több mint két hét hátra van a Liechtenstein elleni barátságos mérkőzésig, de különféle technikai okok miatt már most kihirdettem egy bő, huszonnégy fős keretet” - fogalmazott blogjában Egervári Sándor szövetségi kapitány. – „A megadott névsort jövő héten, a bajnoki fordulók után szűkítem, addig igyekszünk minél több játékosról friss információkat szerezni. Sajnos továbbra is vannak hiányzóink, különösen fájdalmas Rudolf Gergely távolléte, ő a mai napig sem tudta elkezdeni az edzéseket klubcsapatában, ezért nem lenne értelme a meghívásának.

A magyar válogatott november 15-én, szombaton lép pályára Poznan-ban a lengyel nemzeti tizeneggyel ellen, mely várhatóan egyik legjobb formáját mutatja majd. Komoly esélylatolgatásnak azonban a fent leírtakon kívül nem sok értelme van, főleg, ha azt nézzük, hogy a magyar válogatott az október 19-i FIFA-világ ranglista alapján az előkelő 36. helyen tanyázik, addig a lengyel kevésbé elegáns a 64. A „jubileumi” találkozón 32. alkalommal találkozik a két nemzet labdarúgó csapata, a hagyományoknak megfelelően ismét barátságosan, ha úgy tetszik: testvériesen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr563335122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása