Lengyel - Magyar Összetartozás Éve programsorozat
2011. február 24. írta: El Polako

Lengyel - Magyar Összetartozás Éve programsorozat

2011 a magyar és lengyel EU elnökség éve, melynek köszönhetően egész Európa Budapestre és Varsóra összpontosít. A történelem folyamán sok-sok évszázadon keresztül Európa szemében közeli szövetségesként emlegették a lengyeleket és magyarokat. Nem ok nélkül. Közös keresztény gyökereink, egymás iránti – példa nélküli – elköteleződésünk, hazaszeretetünk, demokratikus gondolkodásunk és családközpontúságunk baráttá forrasztotta nemzeteinket.

A szocialista blokkban a sokszor "különcként" viselkedő Lengyelország és az őket jellemző kitartás komoly rést ütött a kommunizmus falán, mely repedések hozzájárultak ahhoz, hogy ma Kelet - Európa népei szabadságban élhetnek. A rendszerváltozást követő években a gazdaság és a társadalom rendbetétele mellett nem volt kellő időnk és energiánk, hogy tovább tudjuk építeni történelmi kapcsolatainkat barátainkkal, a lengyelekkel. 

Most azonban a feledés homályába burkolózott kapcsolatok újraélesztéséért, és ennek az erős szövetségnek a fiatalokkal való megismertetéséért a 2011-es esztendőt a Lengyel – Magyar Összetartozás Évének szeretnénk meghirdetni. 

Az egy évet felölelő programsorozat főbb programjai:

 

-          Februárban rajzpályázat meghirdetése az általános iskolákban, valamint történelmi-irodalmi pályázaté a gimnáziumokban.

-          Május elején ifjúsági lengyel hétvégét, benne sportnapot tervezünk, mely alkalomból 1-2 busznyi lengyel fiatalt szeretnénk fogadni.

-          Június végén 600 fős zarándokvonat indul Magyarországról Cestochówa-ba, ahol lengyel magyar közös mise lesz. Itt a szent hely szerzeteseitől megkapja a vonat a kegykép másolatát is. Ezzel az ajándékkal érkezik vissza a vonat Budapestre július 1-én este, majd virrasztás után, július 2-án (szombaton), immár Budapesten közös lengyel-magyar főpapi nagymise lesz reményeink szerint

-          Szeptemberben Lengyel Est magyar fiataloknak

-          Novemberben több más szervezettel közösen lengyel-magyar konferencia.

-          Filmklubok, melyeken lengyel, vagy lengyelekről szóló filmek kerülnek levetítésre egész évben

-          A programsorozattal kapcsolatos folyamatosan frissülő információk meg fognak jelenni a február közepén induló www.lengyelmagyar.eu honlapon. Az oldal magyar és lengyel nyelven is elérhető lesz, ahol részletesen utána lehet nézni a készülő és folyamatban lévő programoknak, vagy épp pályázati eredményeknek.

 

 

Rajz-, és történelmi-irodalmi pályázat:

A Lengyel-magyar barátság jegyében 2011-ben megvalósuló programsorozat nyitányaként, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat (OLKÖ), illetve a Bem József Kulturális Egyesület rajzpályázat meghirdetését tervezi a magyar alsó és felső tagozatos általános iskolákban, valamint történelmi-irodalmi pályázat kihirdetését tervezi a magyarországi gimnáziumokban. Annak érdekében, hogy programjainkban a Lengyel-magyar összetartozást mind több korosztály számára ki tudjuk hangsúlyozni, szeretnénk megszólítani a 7 és 18 év közötti diákokat is.

Pályázati témák:

-         Alsó tagozat – rajzpályázat (3 téma):

§       Szent Kinga hozománya – lengyel monda

§       Mese a juhászról, aki értette az állatok beszédét – lengyel népmese

§       A Bükkösszeg ördöge – lengyel népmonda

        

-         Felső tagozat – rajzpályázat (3 téma):

§       Szent Maximilián Kolbe atya vértanúsága

§       Bem Apó az 1848-49-es szabadságharcban

§       Hedvig királynő lábnyoma

 

-         Gimnázium – történelmi pályázat (3 egyházi – 3 világi témakör):

§       Magyar kötődésű zarándokhelyek Lengyelországban /pl.: a Czestochowa-i kegykép és a pálosok/

§       Árpád házi magyar szentek Lengyelországban

§       II. János Pál pápa Magyarországon

 

§       Báthory István magyar származású lengyel király

§       Sinkiewicz: regény összehasonlítás

§       A második világháborúban Magyarországra menekült lengyelek

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr12687637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása