A varsói felkelés 69. évfordulója
2013. augusztus 01. írta: gabrysia

A varsói felkelés 69. évfordulója

Az előző írásomban a varsói felkelésről volt szó és azért, hogy időben tudósítsak az eseményről már jóval korábban kitettem a blogra. Ma volt azonban a megemlékezés, nekem az első olyan aminek Varsóban voltam szemtanúja. Korábban Wrocławban ért utol mindig a sziréna hangja, mivel természetesen ott sem feledkeztek el az évfordulóról - idén azonban már Varsóban volt alkalmam megtapasztalni hogy zajlik az emléknap. Ott ahol ez a lengyelek számára oly fontos esemény megtörtént. Megindító élmény volt annak ellenére, hogy csak egy percig tartott. Később még elmentem néhány, a felkelés szempontjából fontos emlékhelyre és készítettem néhány fotót, illetve már találtam videókat is a mai W óráról.

Varsó központja 2013. augusztus 1-jén 17:00 órakor

kép1.JPGA kis felkelő szobra, ezen a napon virág és mécsestenger borítja. Ezzel a szoborral kívántak emléket állítani a felkelésben fontos hírszerző, összekötő szerepet betöltő gyermekeknek.

kép2.JPGA varsói felkelés során az egymástól elzárt gócpontok között az egyetlen közlekedési lehetőség gyakran csak a föld alatti a csatornahálózaton keresztül vezetett. A képen látható a leghíresebb szoborcsoport - amely a felkelőknek állít emléket - egyik alakja épp a csatornából előmászó felkelő.

kép5.jpgVirág a csatornafedélen.

kép3.JPGAz egyik emléktábla a sok közül.

kép10.jpgA Reduta Bank épülete, talán az egyetlen ami még eredeti állapotában áll mementóként Varsó belvárosában, a falain golyók ütötte nyomok láthatók. Többször tervezték az újjáépítését, de erre mind máig nem került sor.

kép6.jpgEmlékhely a Reduta Bank épülete előtt.

kép7.jpgA varsói srácok.

kép8.jpgEmlékezünk

kép9.jpgA Varsói Felkelés Múzeumában található, magyar nyelvű röplap melyben a lengyel földalatti mozgalom kéri meg a magyar katonákat hogy álljanak a felkelés mellé.

Ez a filmelőzetes pedig most jelent meg, a leírás szerint csupa eredeti felvétel összevágásából készült amit két fiatal forgatott a háború idején. Hosszú és fáradalmas munkával felújították és kiszínezték az eredeti felvételeket. A 90 perces film hamarosan látható lesz a lengyel mozikban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr205438905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása