Magyar-lengyel-osztrák koprodukció
2010. március 10. írta: El Polako

Magyar-lengyel-osztrák koprodukció

Lengyelország egyik legelismeretebb filmrendezője egészen messze merészkedik vissza a történelemben. A kereszténység elterjedése, a hatalmi harcok kellős közepébe vezeti vissza a nézőt, oda, ahol megszilárdultak a jelenlegi, ezeréves szilárd bástyákon nyugvó országok alapjai.

Krzysztof Zanussi célkeresztjében álló Szent Hedvig lengyel királynő  (Jadwiga Andegaweńska),  az Anjou-dinasztiából született  I. Nagy Lajos magyar király ( Ludwik Węgierski,) és Kotromanić Erzsébet ( Elżbieta Bośniaczka) lányaként. 1384-ben Lengyelország királynője,tulajdonképpen király volt, hiszen  királlyá koronázták,  ugyanis a lengyel jog nem ismerte el a királynő jogát az uralkodás örökítésére.Hedvig élete rövid, ám annál eseménydúsabb volt.Négy évesen Habsburg Vilmos jegyese volt, majd mivel a lengyelek nem akarták az osztrákoknak a trónt, ezért elűzték, és később, 16 évesen Jagelló Ulászló jegyese lett. Hedvig ezzel hozzájárult ahhoz, hogy áttérjen a keresztény hitre, ennek következtében megadva a kereszténységet Litvániának, a lengyel-litván államszövegtség útján.Hedvig 25 évesen halt bele első gyermekének születésénél, élétben azért küzdött, hogy ne erőszakos módón térítsék kereszténységre a litvánokat, hanem békés eszközökkel.

Szentség hírében halt meg 1399-ben, s közeli szentté avatását a lengyelek annyira biztosra vették, hogy a krakkói  Waweli székesegyház oltára alá temették,  nem a kriptába, ahová a királyi főket is szokták. Bár a kanonizáció, illetve az elevatio (felemelés) még sokáig váratott magára, töretlen volt -  ahogy a lengyelek hívják, Jadwiga - tisztelete, s mindenhol szentek társaságában, szentként ábrázolták. Szentté azonban csak az első lengyel  pápa, II. János Pál avatta 1997. június 8-án, aki korábban már bíborosként a boldoggá avatásán szorgoskodott. Szent Hedvig 2006 óta a Dunakanyar  védőszentje.


A magyar-osztrák-lengyel produkcióban készülő film jelenleg előkészítés alatt áll,de előzetes információk szerint Hedvig életének legfontosabb két hetét fogja feldolgozni, mely a lengyel-litván unió kiteljesedését, a kereszténység "uralomra törését"  jeleníti meg.

Forrás: www.melano.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr961827734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása