Bydgoszcz magyar hőse
2014. március 15. írta: gabrysia

Bydgoszcz magyar hőse

Tavaly a karácsony előtti napokban jelent meg egy rövid írás Bydgoszcz város honlapján egy könyvet hirdetve, a ’mi magyarunkról’. Szügyi Trajtler József sorsa egy olyan bydgoszczi magyaré, amely a magyarok és lengyelek testvériségének egyik szép példája.

A kiadvány a „Józef Szügyi Trajtler, Węgier z urodzenia, bydgoszczanin z wyboru. Magyarnak született, Bydgoszczban élt és maradt" címet viseli és egy magyar vasúti mérnök élettörténetét dolgozza fel, akit a sors 1919-ben Bydgoszczba sodort. ’Kevés olyan város van észak-Lengyelországban, amely magyar hősökkel büszkélkedhet. Más a helyzet az ország déli részén, Krakkóban, Tarnówban, Wrocławban, ahol a magyar határ közelsége révén a kapcsolat a magyar barátokkal a mindennapok része volt és jelenleg is az. A könyv három fejezetből áll, az első kettő Trajtler élettörténetét meséli el, a harmadik pedig egy interjút tartalmaz Halina Stasiakkal, Trajtler unokájával és részleteket közöl lányának, Isabellának naplójából.’- írja a szerző a könyv bevezetőjében.

A könyv szerzői Marek Pietrzak, Magyarország tiszteletbeli konzulja, Eryk Bazylczuk és Hanna Sowińska újságírónő.

 

trajtler.jpg

2013.december 11.-én egy körforgalmat is átneveztek Trajtler neve után, amely közel van a bydgoszczi vasútállomáshoz illetve ahhoz az épülethez, ahol 1923-ban bekövetkezett haláláig lakott.

A 380 000 lakosú Bydgoszcz megyei jogú város Lengyelország északnyugati részén fekszik, ipari, egyetemi város. Bydgoszcz I. és II. világháború közötti történetének egyik fontos epizódja egy született magyar, Szügyi Trajtler József részvétele az újjászülető Lengyelország felépítésében. A szerzők úgy gondolták, hogy elragadó személysége részletesebb ismertetést érdemel. Szügyi Trajtler József munkásságát elismerve, Bydgoszcz város a „Bydgoszcz Szolgálatáért” címmel is posztumusz tüntette ki szintén 2013 decemberében.

Szügyi Trajtler József 1877-ben nemesi családban született Budapesten, Trajtler Károly és Komlóssy Izabella házasságából. Érettségi bizonyítványát és mérnöki diplomáját Budapesten szerzi. Trajtler rendkívüli mérnöki elemzőképességét azáltal is bizonyította, hogy szeretett építészprofesszora előadását („Grafostatika”) 400 kézírásos oldalon jegyezte le.

1903-ban kötött házasságot Cecylia Bajewskával Lembergben. Szakmai munkáját – rövid budapesti gyakornokság után – 1900-ban, az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Bosznia-Hercegovinában kezdte, ahol vasútvonalakat, utakat, hidakat épített és számos alagutat fúrt – mindezért I. Ferenc József lovagkereszttel tüntette ki.

Az I. világháború után felesége érveire hallgatva és saját meggondolása alapján Lengyelországot, Bydgoszczot választja lakóhelyéül, a városban 1919-ben kezd el a vasútnál dolgozni.

A lengyelek által a Bydgoszczban 1920 januárjában átvett hatalom első napjaitól kezdve a vasútforgalmat szervezte. Az ő érdeme volt a vasúti vagyon fosztogatásának megfékezése, valamint lengyel személyzet alkalmazása Bydgoszcz, Tczew és Gdańsk körzetének vasúti igazgatósága területén. A forgalmi szolgálat főnökeként megteremtette a megbízható és pontos vasúti összeköttetéseket. Alkalmazkodnia kellett az 1920-as évek súlyos, bonyolult politikai és gazdasági helyzetéhez, a megbízható és önfegyelemre alapozott vasúti munka megteremtése hatalmas erőt és energia-befektetést igényelt. Családját Szarajevóból vasúton költöztette át. A Bydgoszczba érkezett poggyászok között ott volt a fiatal József és testvére, Vilmos portréja, amelyet nagybátyjuk, a világhírű arcképfestő, Komlóssy Ede festett.

Fiatalon, 45 esztendős korában halt meg Bydgoszczban. A városban temették el, a Starofarny Temetőben, „nagy romantikus pozitivista lélekkel”, született magyarként, választott lengyelként és bydgoszcz-i polgárként.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr505862970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása