Komolyra fordítva: Chopin-év
2010. január 05. írta: El Polako

Komolyra fordítva: Chopin-év

Amikor kellőképpen átfagytunk a zord téli hidegben, és amikor megkaptuk a sokadik, már sokadszorra megemelt számlánkat, akkor ideje végre komolyra fordítani a szót.Chopin év van.

2010. március 1-jén ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját.

 

A Lengyelországban ez alkalomból meghirdetett Nemzetközi Chopin-év keretében világszerte számos koncertet, megemlékezést, konferenciát, kiállítást és egyéb programot rendeznek. Ehhez kapcsolódva a budapesti Lengyel Intézet is több jelentős magyar eseményt szervez vagy támogat a Nemzetközi Chopin-év keretében. Koncertet adnak Szilasi Alex, Paweł Kowalski zongoraművészek, és hazánkba látogat Tadeusz Wojciechowski karmester, valamint a Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekara, a Krakkói Filharmónia Szimfonikus Zenekara és a világ egyik legjobb zenekarának tartott Sinfonia Varsovia is. A Haydn-év bár elköszönt tőlünk, a koncertlátogatók a Chopin-évben sem fognak unatkozni.

 

Chopin-verseny

 

A Chopin-év tiszteletére szervezett lengyel-francia-magyar rendezvénysorozat részeként kerül sor a megmérettetésre, amelyre a 25. születési évüket még be nem töltött zongoristák jelentkezhetnek. Iskolatípus és képzéstípus megkötése nélkül zeneiskolások, szakközépiskolások, konzervatóriumba vagy főiskolára járók egyaránt jelentkezhetnek a világ bármely országából a kétfordulós versenyre, melynek meghallgatásai nyilvánosak. Az első helyezett 500 ezer, a második 400 ezer, a harmadik 300 ezer forinttal lesz gazdagabb. További részletek itt találhatók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr721648777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása