Megelégelték a lengyelek hazánk meghurcolását!
2012. január 14. írta: El Polako

Megelégelték a lengyelek hazánk meghurcolását!

Tegnap a lengyel pénzügyminiszter védte meg először óvatos szavakkal Magyarországot, majd az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) képviselője, Stanislaw Pieta is hazánk védelmében szólalt fel a lengyel szejmben, és egy Magyarországot támogató határozat megszavazását indítványozta, hangsúlyozva, hogy "Magyarországnak joga van saját alkotmányához".

Stanislaw Pieta pénteki indítványát ugyan a parlamenti többség elutasította, a képviselő felszólalásában "precedens nélküli fenyegetések, feddés és nyomásgyakorlás sorozatának" nevezte azt, ami Magyarország esetében az unió részéről történik. Hangsúlyozta, hogy "az EU egyrészt kiáll Olaszország, Görögország és Portugália mellett, biztosítja több milliós támogatásukat, míg Magyarországot zsarolja és beavatkozik belső ügyeibe". A képviselő azt is kifejtette, hogy a "demokratikus mandátum nélküli" uniónak tiszteletben kell tartania a szabadságot és a demokráciát.

"El a vörös kezekkel a független Magyarországtól"  - mondta felindultan.Pieta és Arkadiusz Czartoryski (PiS) egy külön sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Lengyelország többször is számíthatott a magyarok szolidaritására, egyebek közt 1920-ban, amikor fegyverekkel támogatták az oroszokkal harcoló lengyeleket. Bejelentették, hogy január 17-én délben az Európai Bizottság varsói székhelye előtt tiltakozni fognak.A képviselők kifejtették, hogy más országok kormányai ellen nem fogott össze a világ, miközben a magyar gazdaság jobb állapotban van, mint más országok gazdasága. Véleményük szerint "Magyarország elnyomása után rövid időn belül várható, hogy Lengyelországot is megtörik".

Korábban a testvéreink egyik kormánytagja védte meg hazánkat, ugyan az ellenzéknél sokkal óvatosabban, a jó szándék azonban még így is érezhető volt. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter szerint ugyanis a magyar-IMF tárgyalások megkezdésekor "nem ajánlott Magyarország politikáját kommentálni". Rostowski a Rzeczpospolita című konzervatív napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában kijelentette: mindenki számára fontos, hogy Magyarország megegyezzen az IMF-fel.

Az interjút készítő újságírók kitértek arra, hogy a miniszter szavait a lengyel nemzeti bank (NBP) piaci beavatkozásáról "sokan Orbán Viktor követésének és az NBP megtámadásának tekintették" De hát tudjuk, hogy az újságírók sokszor nem függetlenek, ahogy a szerkesztőségek sem. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr143546198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kurgan 2012.01.16. 08:02:28

aztán mit tudnak a lengyelek arról, hogy ez nem magyar, hanem szimpla fideszes alkotmány?

MrsPB 2012.01.16. 11:47:57

Kétharmados többséggel választották meg a Fideszt. Aki nem ment el szavazni, az úgy döntött, hogy a szavazás kimenetelét elfogadja és inkább nem szól bele. Aki másra szavazott, az pedig el kell hogy fogadja, hogy a többség így döntött. A megválasztott parlament alkotta az alkotmányt. Jó lenne, ha igyekeznénk a belső széthúzás helyett inkább megragadni a jó dolgokat és összetartva együtt munkálkodnánk azon, hogy az ország kiemelkedjen ebből a pocsék helyzetből. Nem elég, ha a "kedves, jószándékú" (!) nyugati országok szapulják Magyarországot? Nekünk is demoralizálnunk kell egymást?! Vagy jobb a nyugatiak talpát nyalni, nekik akarni tetszeni, nekik hinni, akik a történelem során állandóan elnyomták, kihasználták a nemzetünket?!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.01.16. 13:24:32

@MrsPB:
"Kétharmados többséggel választották meg a Fideszt." Aki egyetlen szóval sem említette (kiment a fejéből?) hogy új alkotmányt fog írni. Ráadásul egyedül.

A választás a kormányzásról szólt. Nem arról, hogy 50 évre a közös jövőnket megalapozó alapot a kényük kedve szerint reszelgetik. Ez egy illegitim alkotmány.
Nem elég nagyon akarni valamit, kedves PB, azt is figyelembe kell venni, amit honfitársaink akarnak. Mert ha teszek rá, akkor ők is ezt fogják tenni, és kész a polgárháború. Meglehetősen álságos békéről és összefogásról papolni, amikor másfél év alatt a Fidesz mindenen és mindenkin keresztülgázolt, szívfájdalom nélkül. A Fidesz a hatalomra jutása óta háborút akar, ez mindennapi retorikájában is látszott. Hát most megkapta.
Amúgy meg a nyugati országok nem az országot szapulják (szerencsére), hanem csak a kormányt. Ami nem az ország, szerencsére, bár lehet, hogy a következő alkotmánymódosításnál már ez is benn lesz...

predoc 2012.01.16. 14:24:48

Nem védem a FIDESZT, de nézzétk mát vissza, hogyan született a '89-es alkotmány, amit vissza sír egy csomó hülye.....csak nem kétharmaddal, félév alatt, senkit meg nem kérdezve? Mi a fene..... Lehet a rendszerváltással takarózni, hogy szükséges volt, stb. De a végeredmény ugyanaz marad.

bernulli 2012.01.17. 07:25:42

@Lastres: mégse lehetmás a hazudozás? "Aki egyetlen szóval sem említette (kiment a fejéből?) hogy új alkotmányt fog írni." - írod. Pedig hányszor mondta 2010-ben Orbán Viktor: „kis többség, kis változás, nagy többség, nagy változás”?! A választók valóban ennek tudatában szavaztak meg nekik kétharmados többséget. Egy törpe minoritásnak ez nem tetszik...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.01.17. 13:56:50

@bernulli: hát aztán most leérveltél, nem mondom.

Az általad idézett mondatban nincs olyan szó, hogy Alkotmány, vagy Alaptörvény. Te beleláthatod, hogy új Alkotmányt jelent, de vajon mind az 53% bele látta ezt, aki rá szavazott? ha feltették volna a kérdést, hogy egyetért-e azzal, hogy a Fidesz egypárti alkotmányt csináljon, akkor szerintem ere 2/3-os igen jött volna?
Tudom, hogy a Fidesz-híveket elkapta a harci láz, és azt képzelik, hogy most mindent megtehetnek. Mindenkit lecserélhetnek párthű bábokra, és elég annyit mondani, hogy "elmútnyócév". Pedig jó lenne, ha egy kicsit visszavenne az arcából, mert éppen csődbe és szellemi polgárháborúba viszi az országot.

"Egy törpe minoritásnak ez nem tetszik... "

Nem, az egyoldalú alkotmányozás egyik ellenzéki pártnak sem tetszett. Ők a szavazatok 47%-át kapták. S még akkor is, ha elismerjük, a Jobbiknak máés miatt nem tetszett, mint az LMP-nek, vagy az MSZP-nek, egy KÖZÖS jövőnket meghatározó alapot nem lehet egyoldalúan lerakni, a pillanatnyi többség birtokában. Mert épp a megegyezés jelentené, hogy hosszú életű lesz. Így nem lesz az, mert a társadalom legalább harmada azt gondolja, hogy ez egy illegitim tákolmány.

Amúgy meg a törpe minoritás az, akik szerint jó irányba mennek a dolgok:
"a lakosság 84 százaléka szerint rossz irányba tart Magyarország"

www.metropol.hu/itthon/cikk/831625

bernulli 2012.01.17. 14:04:01

Ismerjük az Ipsost...

Pekkarin 2012.01.18. 18:56:24

@Lastres: Ne haragudjon már meg a világ, de akármit tesz Orbán Viktor az a baloldalnak nem tetszik. De ez a dolga az ellenzéknek, egyébként. Nem tudom ki nem engedte demonstrálni az embereket a parlament körül, ahol kordon volt stb. Az EU már a belpolitikába szól bele, lehet ezt a balosok a Szovjetunió idején megszokták, de ez nem az az Unió. :D

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.01.19. 01:01:24

@Pekkarin: ez azért nem egészen így van. Amikor arról beszél, hogy spekulációra épülő világgazdaság, és meg kell fékezni, akkor igenis minden balos támogatja. Amúgy meg nem csak a balosoknak nem tetszik, amit művel, hanem Merkelnek meg Sárközynek sem. Vagy nyugaton már a jobbosok is balosok? :)

Ez amúgy régi vita: hogyan és meddig lehet beleszólni egy ország belügyeibe. Belügy-e, ha embereket kínoznak? Nyilván nem. Belügy-e, ha leépítik a demokratikus fékeket? Ezen megy a vita, a balosok szerint nem, mert léteznek egyetemes értékek, a konzervatívok szerint nem annyira.

Pekkarin 2012.03.15. 21:39:20

2006-ban a demokratikus fékeket a gumilövedék és a rendőri túlkapások jelentették, amire az EU semmit sem reagált. Akkor miért nem szóltak be?
süti beállítások módosítása