Továbbra sem fogadják el a magyar védettségit a lengyelek
2021. június 07. írta: Pekkarin

Továbbra sem fogadják el a magyar védettségit a lengyelek

Az elmúlt hét napban jelentősen megnőtt a lengyelországi kiruccanást tervezők száma. Legalább is erre lehet következtetni a Google Trendsből, amely azt mutatja, hogy egyre többen keresnek rá az "utazás Lengyelországba" témakörre. A csúcspont éppen tegnap volt, de ki tudja, az is lehet, hogy a következő napokban még többen fognak érdeklődni a lehetőség iránt. Most azoknak szeretnénk egy kis manót nyújtani, akik komolyan tervezik a kiutazás lehetőségét. 

warsaw-996626_1280.jpg

A konzuli szolgálat a poszt írásakor elérhető tájékoztatása szerint az alábbi kritériumokat kell figyelembe venni beutazás esetén: 

- Covid-oltással nem rendelkezőknek kell a teszt. A schengeni övezetből bejövőknek – bármilyen járművel érkezzenek – kötelező a 48 óránál nem régebbi negatív PCR/antigén tesztről szóló angol nyelvű igazolás ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. (A kazettás, illetve szerológiai tesztek nem elfogadottak)

- Azok, akiket beoltatták magukat covid-ellen mentesülnek a karantén- és tesztelési kötelezettség alól, de csak akkor, ha igazolni tudják, hogy az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által elfogadott oltással vannak beoltva. Ezek a következők: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Erről azonban angol, vagy lengyel nyelven igazolást szükséges bemutatni, tehát nekünk magyaroknak most még muszáj megcsináltatni az oltáskor kapott magyar nyelvű igazolás angol nyelvű változatát. Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell a személy adatait (név szül. hely, dátum) valamint az oltás típusát, illetve az oltóanyag beadásának dátumát.

Ha valaki Szputnyik V, Sinovac, Sinopharm oltást kapott, akkor őt úgy kezelik a szabályok, mintha be sem lenne oltva. Ez egyébként súlyos diszkrimináció, amin nem javít az tény sem, hogy több ország alkalmazza ezt az eljárást Európában. Másfelől pedig bünteti azokat az állampolgárokat, akik nem válogattak az oltások között, hanem mindent megtettek saját egészségük és a járvány megfékezése érdekében. Ennek nagyon rossz üzenete van európai perspektívában, de a magyar-lengyel viszonyok függvényében is. 

A lengyelek nem ismerik el jelenleg a magyar oltási igazolványt, dacára annak, hogy egy hónappal Szíjjártó Péter Lódzban sürgette az oltási igazolványok kölcsönös elfogadását. Ha valaki egy hónappal ezelőtt azt mondta volna, hogy ezt a lengyelek nem fogják megtenni a nyár elejéig, akkor kinevettük volna. A helyzet az, hogy most már nem nevetünk, hanem teljességgel értetlenül állunk a dolog előtt. Másfél héttel ezelőtt megkérdeztük a lengyel külügyminisztériumot, hogy mikor várható ennek elfogadása, de válaszra sem méltattak minket. Ez sem túlságosan barátságos hozzáállás. Holott a járvány a lengyeleknél is visszaszorulóban van, ma például csak 312 új fertőzöttet azonosítottak. 

church-5541729_1280.jpg

Ezt még érdemes tudni
Ha autóval mennél Lengyelországba, akkor azt még fontos tudnod, hogy bár Szlovákia még nem fogadta el a magyar védettségi igazolványt, ettől függetlenül engedi a tranzit célú áthaladást, vagyis nem kell teszt, sem karantén, ha 8 órán belül elhagyod az országot. Tapasztalataink szerint ideális esetben az áthaladás 4 óra alatt megoldható. 

Július 1-től minden más lesz?
Nem feltétlenül. Elvileg ekkor lép életbe az uniós oltási igazolvány és a tagállamoknak attól a pillanattól kezdve minden az EMA által jóváhagyott oltást el kell fogadniuk. A baj az, hogy a keleti vakcinákra ez nem vonatkozik, de a tagállamok dönthetnek úgy, hogy mégis elfogadják a Szputnyik V, Sinovac és a WHO által elismert Sinopharm oltásokat. Ez azonban feltételes mód és a lengyelek eddigi hozzáállását tekintve nem is bíztatnánk senkit avval kapcsolatban, hogy majd a keleti vakcinákat is el fogják fogadni. Szerintünk ezt addig nem fogják megtenni, amíg az EU nem dönt másképpen. 

A koronavírus röpke másfél év alatt vakcinafasizmust és oltási hidegháborút hozott a világra. Ez lényegében felszámolta az Európai Unión belüli szabad mozgás lehetőségét, hiszen a beoltottakat aszerint diszkriminálják, hogy milyen oltást kaptak. A lengyelek így nemcsak a magyar, de a kínai, az orosz és arab turisták elé is akadályokat gördítenek, ami végső soron a lengyel turizmus kárára fog válni. Kis örömhír az ürömben, hogy a magyar védettségi igazolvány június 15-től tartalmazni fogja az oltás típusát és idejét, ergo meg fog felelni az uniós elvárásoknak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3516584526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevlekte Salamander 2021.06.09. 14:43:27

Nagyon egyszerű: viszonzásul Mo. ne engedje be a diszkrimináló országok polgárait, vagy kösse kemény (és fizetős) tesztekhez a belépésüket. Ez az év legyen a belföldi turizmusé, nem kellenek idén a külföldiek. Lengyelek sem. Talán majd jövőre.
süti beállítások módosítása