Lengyel honlap indult az '56-os forradalomról
2011. november 06. írta: Pekkarin

Lengyel honlap indult az '56-os forradalomról

A Magyar Kulturális Intézet és a Szabad Európa Rádió közreműködésével, illetve a Polskie Rádió támogatásával lengyel információs weboldal indult el az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatban. Az október 23-ai eseményekről megemlékező lengyel nyelvű honlapot november elején mutatták be, egy, az őszi eseményekkel foglalkozó konferencián. A forradalom 55. évfordulójának megünneplését az állami csatorna, a Polskie Rádió támogatta.



Az internetes felületre rengeteg – lengyel és német archívumból származó - hanganyag került fel, melynek egy részét a korabeli Szabad Európa Rádió adásaiból töltöttek fel, de megtalálható még az oldalon a Koblenz-ben, a ’90-es évek végén előkerült felvételek felújított, digitalizált változatai is.

A rendelkezésre álló felvételek rekonstrukciója során több mint hatezerötszáz órányi 1956-os hanganyagot digitalizáltak, illetve javítottak fel. A hatalmas mennyiségű rádióadás eredetileg 64 tekercs szalagra lett rögzítve, melyek nagy többsége erősen leromlott állapotban volt.

A konferencián a forradalomról többféle aspektusban hallgathattak előadásokat az érdeklődők, továbbá több eredeti, a Szabad Európa Rádión sugárzott felvételekkel ismerkedhettek meg. Az 1956-os őszi események mellett a résztvevők a magyar és a lengyel függetlenségi törekvések céljait és eredményeit is áttekinthették. A konferencián több vezető lengyel és magyar történész is előadást tartott, melyeket a Szabad Európa Rádió egykori szerkesztője A. Ross Johnson is meghallgatott.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr883359293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása