Lengyelország üzenete a magyaroknak
2009. október 23. írta: El Polako

Lengyelország üzenete a magyaroknak

Az 1956 mind Magyarország, mind pedig Lengyelország történelmében fontos évszám. Bár a magyar folyamatokat jól ismerjük, azt azonban kevésbé, hogyan viszonyult október 23-hoz a lengyel nép, és a kommunista lengyel vezetés.

A poznani munkásfelkelések leverése, a Vörös Hadsereg megjelenése tulajdonképpen végső állomása volt a lengyelek 56-jában. Gomulka mellett felsorakozik 1956.október 19-21-én a teljes kommunista pártvezetés, Hruscsov pedig a LEMP titkárának ismeri el. Úgy tűnik tehát ekkor, hogy a régióban teljes a stabilizáció, azonban a folyamatosan kirobbanó tüntetések (Legnica, Plock, Krakkó, Varsó) forradalmi hevülete átragad Magyarországra. És ekkor kezdődik „valahol” a magyar forradalom.

A 23-ai Bem szobornál végbemenő tüntetés, a „Lengyelország példát mutat, kövessük a magyar utat!”- felkiáltással egyértelmű üzenet volt a lengyel egyetemistáknak, munkásoknak, hogy Magyarország, elsősorban a magyar nép kiáll azok mellett az értékek mellett, amelyek hónapokkal előtte munkáséletekbe kerültek. Nem sokkal később a tüntetések a két ország egymás melletti szimpátiájáról szól, és kommunista rendszer gyökeres átalakításáról.


A magyar forradalmi események véressé válása a lengyeleket arra készteti, hogy segélyszállítmányokat jutassanak el Budapestre. A sokszor iskolákból összegyűjtött, kórházakból elhozott takarók, egészségügyi eszközök, élelmiszerek néhány nap leforgása alatt úton voltak a magyar főváros felé. A helyzet pikantériája, hogy ekkor a megszilárdult kommunista vezetés látszólag tudomást sem vesz a segélyszállítmányokról. A cenzúra alatt nyögdécselő újságok először elhibázott lépésnek tartják a magyar forradalmat, majd napokkal később a magyar forradalom segítésére hívják fel az emberek figyelmét. A napi sajtó hatalmas, terjedelmes írásokat közöl a budapesti harcokról, a cikkek záróakkordja pedig a már jól ismert: „segítsük magyar testvéreinket” felszólítás.

Hrucsov , Malenkov és Molotov november második napján tájékoztatja Gomulkát a szovjet katonai beavatkozásról Magyarországgal szemben. A lengyel vezetés egyértelműen arra az álláspontra helyezkedett, hogy „Magyarországon a néphatalom és a szocializmus fenntartását csak a nemzet belső erői oldhatják meg, nem pedig a külső intervenció”. A magyar kérést elfogadta a lengyel pártvezetés miszerint a szovjet-magyar tárgyalások színhelye Varsó legyen. Úgy tűnik sikerül időt nyerni, és békésen rendezni a helyzetet egy nappal később már kész a szovjet blokk Kádár-kormányt éltető, és a szovjet katonai beavatkozást helyeslő nyilatkozat, melyet november 4-én, a ENSZ ülésen a lengyel Michalowski-nak kellett volna felolvasnia, aki felszólását épphogy csak elkezdeni tudta, befejezni már nem, hangja mondatról-mondatra elcsuklott, és nem volt képes küszködni a könnyeivel.

A lengyel média ekkor Magyarország elárulásáról beszélt, és a külügyminiszter távozását követelte.

A lengyel „testvéri segítség” nem állt meg 1956. november 4-én. 1957. január végéig az önkéntes pénzadományokból 31 millió zloty gyűlt össze és 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke.  A lengyel emberek segítségeként a Lengyel Vöröskereszt ugyanezen időpontig 25,5 tonna vérhelyettesítő szert, gyógyszert, kötszert és orvosi műszert, 331 tonna élelmiszert, 32 tonna ruhaneműt és tíz tonna szappant juttatott el 42 teherautón és 104 vasúti kocsin Magyarországra.

A magyar forradalom vérbefolyását, a két ország testvéri összetartását később több újonnan avatott emlékmű örökítette meg. Varsó melletti Podkowa Lesnában, az ottani templomban helyezték el a térség első 1956-os emlékét, egy Kossuth-címerrel díszített kétnyelvű gránittáblát ezzel a felirattal: Az elesettek és a meggyilkoltak emlékére a forradalom 30. évfordulóján.

Kádár ugyan több ízben próbálkozott a lengyeleket a magyar nép ellen hergelni, emlékezetes a Szolidaritás mozgalom munkabeszüntetéseinek magyar kommunista lenyomata, melyben egyenesen naplopóknak nevezte a sztrájkoló munkásokat és magyar köztudatba sulykolta, hogy a lengyel sztrájk Magyarországnak is veszteséget okoz.

www.melano.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr111470480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása