Tiltakozás a krakkói főkonzulátus bezárása ellen
2009. június 28. írta: El Polako

Tiltakozás a krakkói főkonzulátus bezárása ellen

    A megszorítások jegyében a kormány bezár több konzulátust, így a Krakkóban található  főkonzulátust is. Emellett azonban új főkonzulátus nyílik Betlehemben. A Lengyel-Magyar Kultiblog elhibázott lépésnek tartja a virágzó lengyel-magyar kapcsolatok megkárosítását.

 Álláspontunk:

 

- A krakkói fökonzulátus presztízs értékü Magyarország számára, hiszen ez a város Lengyelország egykori fövárosa, Dél-Lengyelország elsö számú gazdasági, kulturális középpontja.

- A fökonzulátus hozzájárult ahhoz, hogy napjainkban egyre több diák tanul magyart a Jagelló Egyetemen, ott ahol Kopernikusz megalapozta munkásságát.

- A magyar-lengyel kapcsolatok kereskedelmi mérlege meghaladta tavaly az 5 és fél milliárd eurót.

- A magyar turizmus 90 százalékban dél-lengyelországi irányultságú.

- Soha egyetlen nép nem élt akkora szimpátiával Magyarország iránt, mint a lengyel, ezt bizonyítja 1956-os októberi, magyar forradalmat támogató segélyszállítások megindítása Lengyelországból Magyarországra, illetve Bem tábornok 1848-as szabadságharcos szerepvállalása, aki Krakkótól nem messze, Tarnówban született.

- A külképviselet bezárása a többivel együtt mindössze évi két milliárd forintos megtakarítást eredményez, ami nagyjából egy éves fizetésemelésnek felel meg, mind a 386 parlamenti képviselö számára!

- Krakkóban és környékén letelepedettként élö több száz magyar állampolgár, az ideiglenesen, de huzamosan ott tartózkodó magyar állampolgárok (diákok, dolgozók), és a turistaként rövid idöre oda érkezök esetében egyaránt mind a konzuli ügyintézés, mind a (baj esetén) konzuli segítségnyújtás milyen mértékben megnehezedik.

- A letelepedetteknek minden hivatalos ügyben Varsóba kell majd utazniuk, a bajba jutottakhoz pedig a konzulnak kell majd Varsóból leutaznia. Ez (figyelembe téve a lengyel úthálózat állapotát is) költségben, idöráfordításban egyaránt jelent tehernövekedést okoz mind az érintett magyar állampolgároknak, mind a varsói konzulátus munkatársainak.

- A magyar kormány eladja a konzulátus épületét, nem nehéz megjósolni, hogy hova fog kerülni az ebböl adódó haszon.


Ne hagyjuk, hogy a magyar kormány tönkretegye baráti viszonyunkat egyetlen igaz, európai barátunkkal, Lengyelországgal!Álljunk ki azokért a honfitársainkért, akik Krakkóban élnek, és dolgoznak!

 

A Lengyel-Magyar Kultiblog kezdeményezi több itthoni, és kinti illetőségű civil szervezet párbeszédét egy budapesti tiltakozás megszervezésére.

Amennyiben egyetértessz a tiltakozással, kérlek írdd alá petíciónkat:

www.petitionspot.com/petitions/krakow/

 

 

„ A főkonzulátus bezárása a két nemzetet összekötő ezeréves barátság arcul csapását jelentené, olyan közös múlt lábbal tiprását, amilyet semmilyen más nemzettel nem tudunk már kialakítani”

 

( Jacek Majchrowski, Krakkó főpolgármestere írta ezt levelében a Külügyminisztériumnak )

 

Kapcsolódó anyagok:

 

Egy volt krakkói konzul véleménye                                            Magyar-lengyel két jóbarát fórum

Lengyelországi tiltakozások

Bethlemem igen, Krakkó nem?

 

Kérünk benneteket, csatlakozzatok tiltakozásunkhoz, amelynek hamarosan kitűzzünk a napját!E-mail-es jelentkezés: tiltakozas@melano.hu

 

Magyar-lengyel videók (lengyel  szerzőktől):

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr801213907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lujo22 2009.06.29. 05:42:29

Az lehet, h a lengyelországi magyar turizmus 90%-a dél-lengyelországi irányultságú, de az össz magyar turizmuson belül a lengyel nagyon elenyésző. De ez az összes volt szocialista országra igaz, talán a volt jugoszláviai országokat -tengerpart-, erdélyt leszámítva.

El Polako 2009.06.29. 07:10:26

Bizonyára a hetente többször közlekedő Krakkóba közlekedő magán és állami busztársaság autóbuszai is a te állításodat igazolják.

Olvasd el a kapcsolódó anyagokat is,mert látom sikerült nem a lényeget megfogni.

Parlagi 2009.07.01. 11:15:32

Ne az apróságokon tipródjatok!

Azt vegyétek észre, hogy pontot tesznek arra a folyamatra, mely elszakít attól a nemzettől, mely még a barátunknak mondja magát!
Hogy új "barátot" választanak, az már hab a tortán!

El Polako 2009.07.01. 12:33:57

@Parlagi: Így van, ezt mondom én is, tiltakozás lesz, várjuk a csatlakozó civileket.

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2009.07.09. 11:52:18

A Krakkói Magyar Klub nevében mi is írtunk egy tiltakozást a konzulátus bezárása ellen, noha kétlem, hogy bármiféle foganatja legyen.

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2009.07.15. 21:58:03

Arról nem esik szó sehol az érvelésben, pedig ugyanennyire fontos szempont, hogy a Krakkóban és környékén letelepedettként élő több száz magyar állampolgár, az ideiglenesen, de huzamosan ott tartózkodó magyar állampolgárok (diákok, dolgozók), és a turistaként rövid időre oda érkezők esetében egyaránt mind a konzuli ügyintézés, mind a (baj esetén) konzuli segítségnyújtás milyen mértékben megnehezedik.
A letelepedetteknek minden hivatalos ügyben Varsóba kell majd utazniuk, a bajba jutottakhoz pedig a konzulnak kell majd Varsóból leutaznia. Ez (figyelembe téve a lengyel úthálózat állapotát is) költségben, időráfordításban egyaránt jelentős tehernövekedést okoz mind az érintett magyar állampolgároknak, mind a varsói konzulátus munkatársainak.
(varsói konzul)

Rommie 2009.07.28. 14:10:35

A franc essen bele ebbe a kormányba.
süti beállítások módosítása