Így kereskedünk a lengyelekkel
2014. február 03. írta: Pekkarin

Így kereskedünk a lengyelekkel

...avagy van-e üzlet a barátságban?

Sokszor kapok e-maileket, melyben érdeklődtök, hogy tudnék-e munkát ajánlani nektek Lengyelországban. Legutóbb éppen egy beszervezős cég hazai vezetője keresett meg, hogy segítsek neki kiépíteni varsói képviseletét. Persze ez nem a legjobb példa volt, de hát neveket nem említhetek, mert nem fizettek a reklámért.

Lengyel barátaim is gyakran kérdezik, tudok-e valamit idehaza? Nyilvánvaló, hogy lengyelek hazai, valamint a magyarok lengyelországi elhelyezkedésénél elsősorban olyan cégek jöhetnek szóba, amelyek valamilyen szinten hídfőállásként vannak jelen a két ország között. Hála nektek mostanában annyit rugóztam a témán, továbbá a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokon, hogy elhatároztam, írok ebből egy bejegyzést. Ez talán mindenkinek a javát szolgálja. 

Válság után, fejlődés előtt

2012-ben Magyarország a 11. helyet foglalta a lengyel export célországai között. Ez akkor 2,4 százalékot tett ki, míg a 2008-as válság előtt ez az arány 2,8 százalék volt. A Lengyelországba importáló országok közül hazánk 2012-ben a 16. helyen állt 1,6 százalékos aránnyal, míg a válság előtt ez 1,8 százalék volt.

Idén megújulás volt tapasztalható a hazánkba irányuló lengyel exportot illetően. A 2012-es közel egy százalékos csökkenés után, értéke a tavalyi év első három negyedévében 10,7 százalékkal, mintegy 2,9 milliárd euróra nőtt. A két ország közötti kereskedelem nem nullszaldós, - ha lehet így fogalmazni -, hiszen hazánk valamivel kevesebb értékben 1,885 millió euró értékben exportált termékeket a testvéri Lengyelországnak. Ez viszont kifejezetten kiemelkedő sikernek tekinthető, ha a 2012-es évet nézzük, hiszen akkor 6,3 százalékkal csökkent a lengyeleknek szánt kivitel értéke. 

Mit veszünk a lengyelektől?

2013-ban főként gépipari termékeket, vegyipari termékeket és kohászati termékeket vásároltunk a lengyelektől. Az elmúlt időszakban ugyanakkor csökkent a gépek és elektromos eszközök jelentősége a domináns exportcikkek között. Jelentősen nőtt viszont a hazánkba exportált járművek és alkatrészek mennyisége. A legjobban pedig az illóolajok, illatszerek, szépség- és testápoló készítmények forgalma bővült.

Lengyel gyártmányú villamos Szegeden

Mit adunk mi a lengyeleknek?

A Magyarországról Lengyelországba  történő kivitel legnagyobb részét az elektromechanikai termékek teszik ki, amelyek importja a tavalyi év első három negyedében a 2012-es esztendőhöz hasonló szinten maradt. Ezen termékek közül a gyógyszerek, a felvételre alkalmas készülékek, tévék, projektorok, továbbá az autóalkatrészek, a személyautók, valamint a belső égésű motorok használatához szükséges alkatrészek képviselnek nagyobb mennyiséget. 

Szeretünk barátainknál befektetni 

A Lengyel Nemzeti Bank adatai szerint 2012-ben a magyar tőkebeáramlás Lengyelországban elérte a 183 millió eurós szintet, becslések szerint ez 939 millió euró is lehetett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján három évvel ezelőtt 132 magyar vállalat működött történelmi szövetségesünknél, igaz, ezek többsége (101 darab) 9 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozás volt. A magyar cégek Lengyelországban főként a vegyipar a gyógyszer- és az élelmiszeripar területén vannak jelen. 

A legnagyobb magyar befektetés Lengyelországban tavaly a Richter Gedeon biznisze volt, mely megvásárolta a Polfy Grodzisk vállalatot. Mindamellett a lengyel piacon tevékenykedik a Dunapack csomagolóipari magyar gyártó és a TrigGránit építőipari fejlesztő cég, mely tavaly adta át a Silesia City Centert Katowicében, illetve a Bonarka City Centert Krakkóban.

A Demján Sándor cége által épített Silesia City Center Katowicében

Szeretik hazánkat a lengyel befektetők 

2012-ben hazánkban mintegy 207 millió euró értékű befektetést vonzott, becslések szerint azonban még ennél is több, legalább 483 millió eurót költöttek lengyel vállalatok idehaza. A lengyelországi cégek főként az élelmiszer iparban, az IT-szektorban és a gyógyászati szolgáltatások területén fektettek be. A legnagyobb befektetőnek Magyarországon a Maspex számít, mely megvásárolta az Olympos-t, a Plusszt, és az Apentát. A kötszergyártás területén pedig a legnagyobb résztvevő a Torun-i Kötszer Gyár (Torunskie Zaklady Opatrunkowe). 

Az utóbbi időben a TETA lengyel IT cég többségi részesedést vásárolt a VT-Soft vállalatban. Mindamellett a Mercator Medical is képviseletet nyitott Magyarországon. A Mlekovita, a cipők forgalmazásával foglalkozó CCC és az ABC Data is befektetéseket hajtott végre hazánkban. Magyarország ugyanakkor fontos piac PESA Bydgoszcz számára is, mely 2012-ben 9 darab Swing alacsonypadlós villamost adott el Szegednek, melyek hasonlatosak azokhoz a járművekhez, melyek nagy számban közlekednek Varsóban. 

Forrás: Lengyel Nagykövetség 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr215797221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása