Tényleg véget ért a Lengyel-magyar barátság?
2022. szeptember 02. írta: Pekkarin

Tényleg véget ért a Lengyel-magyar barátság?

Elutaztunk Varsóba és utánamentünk annak, hogy tényleg véget ért-e a lengyel-magyar barátság? Könnyen lehet, hogy nem mindig igaz, amit a politikusok mondanak, vagy amit a média állít.

Kétségtelen, hogy az év második negyedévében nehéz pillanatokat élt meg politikai szinten a lengyel-magyar barátság. Úgyis fogalmazhatnánk, hogy az amerikai LNG terítésében érdekelt lengyel kabinet fittyet hányva a lengyel és a magyar nép között fennálló barátságra és testvériségre, egyszerűen belerúgott Magyarországba. Nem egyszer, hanem többször. Diplomáciai szinten többször megalázta a magyar politikai képviseletet, ami erre túlságosan alázatosan, fület-farkát behúzva reagált.

Lemondták a lengyelek

Kezdődött azzal, hogy az idei évi lengyel-magyar barátság napi, Bochniában tartandó megemlékezést – nyilván lengyel kezdeményezésre – elhalasztották, mondván „az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért”. Jerzy Duda, a jelenlegi köztársasági elnök akkor úgy nyilatkozott, hogy eltökélt szándéka, hogy Áder János - aki erre az ünnepségre lett volna hivatalos - még a hivatali idejében Lengyelországban tegye utolsó hivatalos látogatását. Mint tudjuk ez nem így lett, helyette Novák Katalin ment Dudához és agresszorozott egy sort , na meg elfelejtette megemlíteni, hogy a magyarok már a saját nyelvüket sem használhatják a hivatalokban a nagy "demokratikus" Ukrajnában. De hát miért várjuk el, hogy egy magyar köztársasági elnök ELSŐDLEGESEN a magyarokat és a magyar kisebbségeket védje, ugyebár?

varso_2022.jpg

Nem a korábbi magyar köztársasági elnök „nem fogadása” volt az egyetlen csúnya húzás a lengyel diplomácia részéről. Mint ismeretes, tavasszal a lengyel védelmi miniszter sem jött Budapestre a V4 minisztereinek tanácskozására. Ugyan miért is tette volna, hiszen bizonyítani kellett az ukránok felé, hogy most „ciki” a magyarokkal haverkodni. Holott ekkor még Lengyelország ugyanúgy vette az orosz gázt. Sőt, az ukrán-orosz háború századik napján, tehát június 4-én a lengyelek a hatodik legnagyobb „ügyfelei” voltak az oroszoknak a fosszilis energiahordozók szempontjából a Visualcapitalist elemzése szerint. A kegyelemdöfést a korábban gyümölcsöző lengyel-magyar kapcsolatoknak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök adta meg, aki hónapokig tartó kertelés után végre hivatalosan is kinyögte, hogy Magyarország és Lengyelország útjai elváltak. Mit ad Isten augusztus végén személyesen adta át Eduard Heger szlovák kormányfővel közösen Strachocinában (PL) a lengyel-szlovák gázvezetéket, ami a Baltic Pipe része és amin elviekben annyi gáz érkezhet a szlovákokhoz, hogy akár az éves fogyasztásukat is fedezni tudja.

Gondolkodóba ejtett

Őszintén szólva ilyen és ehhez hasonló politikai dolgok miatt erősen gondolkoztam azon, érdemes-e magyarként Lengyelországba menni? Hiszen, amikor egyes lengyel politikusok szembe köpik a magyar népet, akkor néha nehéz mély levegőt venni és azt mondani, hogy „nem történt semmi”. Főleg akkor, amikor ha van olyan nép, aki felszólalhatott volna a kárpátaljai magyarokért az elmúlt években az nem más mint a lengyel. Morawiecki is megtehette volna esetleg. De nem tette, ahogy Lech Kaczynski sem tette, még akkor sem, ha Budafokon emlékmű őrzi a Szmolenszkben lezuhant gépen ülök névsorát.

Végül egy kedves barátommal mégiscsak autóba ültem és elmentem Lengyelországba, hogy eltöltsem immáron szokványosnak mondható 2-3 napos lengyel nyári szabadságomat. A határt idén először meglepően könnyen léptük át, Varsóig sima volt az út, nem akartak megdobálni, vagy megölni a magyar rendszám miatt. A lengyelekkel való idei első találkozás persze a hotelig váratott magára. Na, ez már érdekes pillanat volt. A becsekkolás úgy zajlott, ahogy eddig mindig. Nem éreztem megvetést, se mérget a lengyel recepciósok részéről, mert magyarok vagyunk. Inkább enyhe meglepődöttséget, mert talán arra számítottak, hogy ilyen nyilatkozatok után egy magyar se fog Lengyelországba menni. ( Kétség nem fér hozzá: Morawieckiék jobbról előzték Tuskékat a magyarok elleni hangulatkeltésben, mondván, mi még mindig veszünk az oroszoktól gázt, ezáltal támogatjuk őket a háborúban.Micsoda demagógia! Piekne jest!)

bazyliszek.jpg

Felvállalni a magyarságunkat

Ennek ellenére Varsóban töltött napok alatt furcsa kettősség volt bennem. Fel merjem-e vállalni, hogy magyar vagyok? Vagy beszéljek mindig lengyelül, akkor úgysem derül ki? Sohasem gondoltam volna, hogy valaha ilyeneken fogok gondolkozni Lengyelországban, pont egy olyan városban, ahová legalább 15 éve járok. Furcsa mód ez a félelem folyamatosan oldódott bennem. Végül meg is szűnt. Hamar kiderült, hogy a média megint túlságosan felfújt valamit.

Varsóban az élet meglepően normális volt idén nyáron. A város olyan arcát mutatta, mint a korábbi években, mintha nem is lenne orosz-ukrán háború. Az utcák nincsenek tele tétlenül heverésző ukrán menekültekkel. A villamosokon és a közlekedési eszközökön persze megy a „segítsük az ukránokat” propaganda, de ennyiben ki is merül az egész. Talán még annyit érdemes hozzátenni, hogy az óvárosban sétálgatnak ilyen mackónak öltözött, ukrán zászlós emberek kis műanyag ládával a kezükben, de ezek soha nincsenek tele pénzzel, sőt. Valahányszor találkoztam ilyen mackóval, kongott az ürességtől a perselye. A mackók mellett egyszer egy lány is odalépett hozzánk és lengyelül megkérdezte, szeretnénk-e támogatni az ukránokat a hősi háborúban? Ami egy kicsit szokatlan volt az elmúlt évekhez képest, az az hogy a Nowy Świat utcán állandó jelleggel felsorakozott néhány utcai árus, akik ukrán zászlókat árultak, mint amiket a focimeccsek előtt szokás. A kutya nem vett tőlük soha semmit, amíg ott voltunk Varsóban.

macko_varso.jpg

A sokkoló felismerés csak ezután jött. Bementünk egyszer egy Zapiecekbe, hogy együnk egy kis igazi, lengyel kaját. Nos, remegő kézzel kerestem az étlapon a ruskie pierogi-t, mert korábban azt olvastam a lengyel portálokon, hogy ők bizony ezt átnevezik, mert milyen sértő az ukránok számára. Nos, nem tették. Ott volt a kínálatban az eredeti nevével. A felszolgáló lány nemhogy nem próbált meg lebeszélni róla, de még valami extra köretet is javasolt hozzá. Egyből kilenc darabot kértem, mert ez a kedvencem és evés közben arra gondoltam, hogy vajon hány kommentharcos könnyezne, ha látná, hogy nem támogatom az ellenzékét betiltó ukrán színészt az oroszok elleni hősi háborújában?

A nagy kérdés

Egy barátom megkérdezte miután hazajöttem, hogy akkor tényleg vége van a lengyel-magyar barátságnak? Nos, erre csak azt tudom mondani, hogy nincs. Az a politikus, amelyik ezt mondja, az hazudik, vagy szimplán LNG-t árul. Varsóban az Etnográfiai Múzeumban továbbra is ott vannak a magyar népviseletek a helyükön, nem nevezték át a magyar vonatkozású utcákat, lehet venni magyar borokat (momentán Tokajiból láttam sokat), a cukrászdákban lehet enni „tort wegierskit” és továbbra is lehet nyáron nosztalgiabuszozni Ikarus 260-asokkal Varsóban. Jah, és el ne felejtsem, a sellőszoborral szemben, a Bazyliszekben ugyanúgy lehet magyar kajákat enni, így például gulyáslevest is. (Most éppen 29 zloty-ért). A varsói várfalon pedig továbbra is ott van Id. Antall József emléktáblája. A média nyilván erről hallgat, mert egyes portálok célokat szolgálnak és küldetéseket akarnak megvalósítani. A fő ukáz most az, hogy reprezentálni kell, mennyire az ukránok pártján áll a jelenlegi lengyel kabinet.

Küldetése a lengyel-magyar blognak is van. Ez pedig nem más, mint erősíteni és fenntartani a két nép közötti barátságot, testvériséget és szimpátiát. És az a politikus – legyen az lengyel, vagy magyar, esetleg más nemzetiségű – aki ez ellen tesz, az az ellenségünkké válik. Mi nem fogjuk ezt szó nélkül hagyni úgy, ahogy a FIDESZ teszi. A lengyel-magyar barátság él és erre kiváló bizonyíték, minthogy a nyáron több alkalommal is szólt a „Ria-Ria Hungária” rigmus a lengyel drukkerek szájából és természetesen a Fradi meccseken is többször skandálta a B-közép a „Polska-Polska” szólamot. Persze, ebben nincsen semmi meglepő, a lengyel és magyar ultrák személyes kapcsolatot ápolnak egymással, míg a lengyel politikusok gyáva módon csak a sajtón keresztül mernek üzengetni. Nem is lehetne mással zárni ezt a posztot, mint azzal, hogy „Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele."

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1017922291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.03. 15:23:57

Amikor az EU vezérei a torkunkhoz teszik a kést, és mindenkinek azt kell mondania, hogy éljen a hős Ukrajna, akkor nincs ideje annak, hogy összevesszünk a lengyelekkel azon, hogy mi miért nem gyűlöljük annyira az oroszokat, mint ők. Vagy azon, hogy igazság szerint az ukránok, attól eltekintve, hogy most megtámadták őket, valójában egy szarházi népség. Egyáltalán, nincs itt az ideje annak, hogy a lengyelekkel bármin összevesszünk. Akkor a politikusaink kénytelenek béketűrően hallgatni, hogy pár lengyel politikus bennünket ócsárol. Hallgatni azzal az érzéssel a fájó lelkünkben, hogy bocsássa meg nekik a mennybéli, nem tudják, mit beszélnek. Reméljük, hogy ez a roham el fog múlni.

arthurthedent 2022.09.03. 16:10:20

@Androsz: "Amikor az EU vezérei a torkunkhoz teszik a kést, és mindenkinek azt kell mondania, hogy éljen a hős Ukrajna,"

Tényleg? Mert nem úgy néz ki, mintha nagyon éljeneznénk meg a torkunk sincs elvágva. Vagy a tiedet elvágták?

"akkor nincs ideje annak, hogy összevesszünk a lengyelekkel azon, hogy mi miért nem gyűlöljük annyira az oroszokat, mint ők. Vagy azon, hogy igazság szerint az ukránok, attól eltekintve, hogy most megtámadták őket, valójában egy szarházi népség."

Ja, az egész ukrán népet szarházinak nevezed, de torkodon a kés, ugye? :D

"Egyáltalán, nincs itt az ideje annak, hogy a lengyelekkel bármin összevesszünk. Akkor a politikusaink kénytelenek béketűrően hallgatni, hogy pár lengyel politikus bennünket ócsárol."

Okés, de a helyzet az, hogy a magyarok is ócsárolják ám saját magukat ezerrel. És mégis mit kellene tenni, azt mint az oroszok, "nagyon kemény lesz a válasz és nem lesz kegyelem"? Merthogy a szokásos eljárás az, hogy ha valaki ócsárol, akkor válaszolsz rá, nem?

"Hallgatni azzal az érzéssel a fájó lelkünkben, hogy bocsássa meg nekik a mennybéli, nem tudják, mit beszélnek. Reméljük, hogy ez a roham el fog múlni."

Ja, hogy keresztény vagy? Akkor neked követelező megbocsájtani nem?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.03. 16:18:10

@arthurthedent: "Mert nem úgy néz ki, mintha nagyon éljeneznénk meg a torkunk sincs elvágva."

Éljenzünk annyira, amennyire nagyon muszáj. És a kés még mindig a torkunkon van.

"Ja, hogy keresztény vagy?"

Azért nem írtam Istent, te bunkó, hogy ne tűnjek vallásosnak. Tudtam, hogy egy magadfajta paraszt abba kényszeresen belekötne.

arthurthedent 2022.09.03. 16:25:07

@Androsz: Ha az az érzésed, hogy bocsásson meg nekik a mennybéli, akkor hogy nem vagy hívő?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.03. 18:25:39

Ezek szerint te valahányszor ehhez hasonló szóképpel, allegóriával, képes kifejezéssel találkoztál, amely egyszerűen az általános kultúránk része, mindig azt hitted, hogy az illető azt vallásos hitében alkalmazta. Hát nem.

arthurthedent 2022.09.03. 22:03:30

@Androsz: Ja, hogy nem az az érzésed, csak úgy mondtad? Miért mondasz olyat, ami nem igaz?

Pekkarin 2022.09.03. 23:21:24

@Androsz: Teljes mértékben egyetértek Veled. Nincs gond a különböző nézőpontokkal, hiszen ők máshonnan tekintenek erre az egészre. Az egymás iránti tiszteletet és megbecsülést emiatt nem lehet és nem is szabad félretenni.

bordon 2022.09.04. 02:20:04

A háború akkor kezdődött, amikor az angolszász hatalmak megpuccsolták az ukrán kormányt és az elnököt 2014-ben. A szankciók elérték céljukat, ami valójában az, hogy az európai gazdaságot, főleg a németet lenullázzák. Lassan beérik ez a gyümölcs.
Az amerikaiaknak nagyon nem tetszett, hogy a német gazdaság az olcsó orosz energiahordozókkal megtámogatva leiskolázza exportban az amerikait. Ettől habzott Hussein Obama és Trump szája is, a német külkereskedelmi többlettől.
El kell adni a drága LNG-t Európában, ezért kellett letiltani mindenkit az orosz fosszilis energiahordozókról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.04. 06:55:27

Közös érdek marad a liberalizmus és a homoklobbi ellene küzdelem, ez összeköt minket.

arthurthedent 2022.09.04. 08:43:13

@bordon: "A háború akkor kezdődött, amikor az angolszász hatalmak megpuccsolták az ukrán kormányt és az elnököt 2014-ben. "

Hát persze, az angolszász hatalmak zavarták el az elnököt. Milyen frankó kis bábkormányt nyomott Putyin, de az angolszászok elzavarták ukrajnából. Nagyon agyafúrtak és nagyhatalmúak az angolszászok, az biztos ám.

arthurthedent 2022.09.04. 08:44:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Közös érdek marad a liberalizmus és a homoklobbi ellene küzdelem, ez összeköt minket."

Az. Annyit foglalkozol ezzel a homoszeksz dologgal, hogy tutira látens homoszekszuális vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.04. 09:22:59

@arthurthedent:

Tehát pl. a ballibek Orbán titkos hívei, hiszen sokat beszélnek róla?

arthurthedent 2022.09.04. 09:43:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Tehát pl. a ballibek Orbán titkos hívei, hiszen sokat beszélnek róla?"

Orbán vezeti az országot, nem lehet nem beszélni róla, nem lehet nem foglalkozni vele. A homoszekszualitás viszont nem ilyen, nem kötelező, semmi sem indokolja, hogy állandóan ezzel foglalkozz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.04. 09:47:42

@arthurthedent:

A homoklobbi napjaink egyik fontos, agresszívan nyomuló szervezete, nem lehet nem foglalkozni vele.

birkamenet 2022.09.04. 10:06:14

@Androsz:

Nem ezt mondták te értelmi fogyatékos orbán segglakó, hanem azt, hogy orbánod egy putyin felszopó.

Oszt az ilyen fajtát rühellik a kengyelek, mint a tetves kutyát.

birkamenet 2022.09.04. 10:08:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Érdekes, hogy te az ország legközismertebb homo-pedo körözöttje szidod mindig a homo lobbit. Jappersze ércsük, ezt hivják megtévesztős álcázásnak.

birkamenet 2022.09.04. 10:13:03

@bordon:

Na takarodsz az anyádba, te fizetett Kreml propagadista. Eleget fizetnek a ruszkik a mocskos melódért, fussa majd belőle kifizetned orbán csillagos egekbe emelt rezsiszámláit?

birkamenet 2022.09.04. 10:16:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Téged még egy ganajtúró bogár is felzabál reggelinek. Teljesen hatástalan Kreml propagandista vagy mind a 78 fikanickeden, nem is csoda, hogy putyin már alig utal neked valamit.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.04. 14:14:41

@birkamenet: Tisztelt Brendel Mátyás! Ön fájdalmasan kulturálatlan ember, akit súlyosan megterhel Putyin-monomániája, valamint kóros anális fixációja. Forduljon szakorvoshoz!

impala 2022.09.04. 15:17:42

a lengyel-magyar barátság fontos!
nincs nekünk annyi barátunk, hogy egy ilyen régi, valódi kapcsolatot kikukázzunk.

csak nehogy a lengyelek oroszgyűlölete erősebbnek bizonyuljon a magyarbarátságuknál!
egyelőre nem történt semmi jóvátehetetlen, ilyen rövid idő ahhoz szerencsére kevés.

a magyarok többsége sokáig nem tett semmilyen különbséget ukrán és orosz között, de kimondott szeretetről nehéz lenne beszélni.

most a NER hívők, mint a jó kutya, ami megérzi, ki kedves a gazdának, hirtelen mind oroszpártiak lettek, és nyomják itt is, meg mindenhol a NER által sugallt kötelezőt.

Szulamith 2022.09.04. 16:12:45

Nahát, lehet hozzászólni? Nem értem, hogy miért van helyette "Ajánlom a facebookon"
Nem hiszek abban, hogy véget érne a Lengyel-Magyar barátság, annak gyökere sokkal mélyebb, mint sokan hiszik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.04. 16:25:05

@impala: "hirtelen mind oroszpártiak lettek, és nyomják itt is, meg mindenhol a NER által sugallt kötelezőt."

Közel sem te vagy az első, aki ezt mondogatja. De mi ennek az oka? Én is olvasom a kormányközeli sajtót, és az "oroszpártiság" vádját még mindig nem értem. Senki nem mondja, hogy Putyin rendes ember, és senki nem simogatja az oroszokat, annak ellenére sem, hogy ők a háborúról nem nagyon tehetnek, a fejük fölött intézkednek a vezéreik. Mégsem dicséri az oroszokat senki. Két valós dolog tartozik ide: az egyik, hogy a magyarok közül kevesen szeretik az ukránokat (és az oroszokat sem), a másik, hogy az USA igencsak sáros abban, hogy ez a háborús kedv kialakult. Ez messze van még az oroszpártiságtól. Sajnos a dolog leginkább úgy néz ki, hogy az oroszpártiság ma nem menő, és a kormány ellenségei ebből következően ezt is kötelezően ráfogják a kormányra,mint minden más adódó rosszat. Ez nem értelmes viselkedés.

Az ukránokat egyébként a művelt Nyugat sem szerette, panaszkodtak is rájuk, amikor hozzájuk érkeztek olcsó munkaerőként vagy amikor a maffiózóik ügyködtek Európaszerte. Az ukránok azért lettek hirtelen nagyon népszerűek, amiért az a Charlie Hebdo nevű szemét szennylap: megtámadta őket a Rossz. Ennyi. Ez már elég lett ahhoz, hogy mindenki szeresse az ukránokat, még ha sosem hallottak is róluk mindeddig. Ezt a primitívséget nem szükséges lemásolnunk.

bordon 2022.09.04. 16:34:31

@arthurthedent: Nézd meg miket csináltak az angolszász imperialisták szerte a világban. Meg fogsz lepődni, ha megkapargarod a felszínt.
Elűzték, megpuccsolták a nekik nem megfelelő vezetőket, akár demokratikusan voltak megválasztva akár nem. Iránban szerinted miért gyűlölik Amerika kormányát? Mert a perzsák ilyen gyűlölködőek? Hogyne! Mert megpuccsolták Mosaddegh-t 1953-ban, elvágták az iráni demokráciát. A nemzetközi konfliktusok sokszor nem úgy kezdődnek, ahogy a fősodratú média tálalja őket.
Lásd Ukrajna. Ugyanaz a szituáció, mint máshol is, el kell zavarni a nekik nem gazsuláló elnököt. Helyette csokigyáros oligarcha, majd egy bohós lesz az elnök, akik teret engednek a fasizálódásnak. Sajnos a náculás az ukránoktól nem áll távol. A második világháború alatt Bandera és felkelő serege meg a németeket kiszolgáló ukrán Polizei halomra ölte a zsidókat meg a lengyeleket. Csupán százezer ártatlan lengyelt mészároltak le az ukránok Volhíniában. Csekélység!
Most megpróbálják kiirtani a tízmilliós orosz kisebbséget is, csak Putyin közbelépett. Nem állítom, hog, Oroszországnak igaza van, de hogy az ukránoknak nincs igaza, az tutifix.
Az egész helyzetből Amerika jön ki jól, el tudja adni Európában a rettenetesen drága, környezetszennyező LNG-t és egyben térdre kényszeríti egyik legnagyobb riválisát, a német gazdaságot.

Ha nem tűnt volna fel, elsősorban az atlantista angolszászok (USA, UK, Kanada) és európai talpnyalóik (románok, lengyelek, baltiak) élezték a helyzetet, toltál oda a rengeteg fegyvert.
Az européer vonal (német-francia tengely) békét akart, megegyezést.

@birkamenet: Köszi, az én rezsim nem változott, nem Magyarországon élek, nem is Európában. Rám nem hat az angolszász mesterkedés negatív hatása, egyelőre. De Európát sikerül lassan lenullázniuk.

Nyugat-Ukrajnából lesz egy lengyel protektorátus, hurrá!
süti beállítások módosítása