Beperelik Orszoszországot
2010. február 21. írta: El Polako

Beperelik Orszoszországot

A lengyel kormány csatlakozik egy civil kezdeményezéshez, és bepereli Oroszországot a katyni mészárlásért.

A lengyel kormány ezért kísérel meg erkölcsi és anyagi támogatást nyújtani azon magánszemélyek számára, akik hozzátartozóit a szovjet titkos rendőrség meggyilkolta.  Witomile Wolk-Jezierska és 12 másik lengyel mellé harmadik résztvevőként csatlakozik a lengyel kabinet. A kormány jogi segítséget nyújt a beterjesztés előkészítésében, és az ügyet az Emberei Jogok Európai Bíróságán kívánják lefolytatni.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010 március 19.-én dönt a beadvány sorsáról. Oroszország az emberi jogok megsértése miatt, és az emberek élethez való jogának megsértésének vádjával kényszerül szembesülni a per során.

Az áldozatok hozzátartozói a katyni mészárlásnak éveken keresztül próbáltak elégtételt venni az orosz bíroságon, de a beadványaikat rende elutasították, vagy tovább küldték más hivatali szerveknek, melyek gyilkosság ügyében kezdtek nyomozást, ám azokat eredménytelenül lezárták. A lengyelek mellett a Nemzeti Emlékezés elnevezésű szervezet is elutasítással szembesült, amikor az orosz államhoz fordult azzal a szándékkal, hogy a katyni dokumentumokat kikérje. Az állam akkor arra hivatkozott, hogy a szóban forgó dokumentumok titkosak.
 
A katyni tömegmészárlásban 1940-ben több, mint 20 ezer lengyel hivatalnok vesztette életét a szovjet titkos rendőrség által végrehajtott kivégzéseikben, ez még mindig feszültséget jelent a két állam viszonyában. Lengyelország szeretné, ha Moszkva elismerné a tömegmészárlást, és kárpótolná az áldozatokat.

Forrás: Rzeczpospolita
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr731778476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor mester 2010.02.21. 22:33:26

Hajrá!
(Mi mikor pereljük be tovarisékat '56 miatt??? )

El Polako 2010.02.22. 11:23:38

Lenne realitása, de csak fölösleges feszültséget teremte Oroszo. és M.o. között. Szerbiát lehetne számon kérni, amúgy is aktuális mostanság a szerb háborús bűnösöket felelősségre vonni.
süti beállítások módosítása