Utazzon Angliába abortuszért!
2010. március 15. írta: El Polako

Utazzon Angliába abortuszért!

Birt képviselők estek neki annak a reklámykampánynak, amely a lengyel nőket célozza meg, hogy Angilában végeztessék el az abortuszukat. Enyhén szólva durva dolog ilyet tenni.

"Nagy-Britannia Európa abortusz fővárosává vált."-jelentette ki Anne Widdecombe, Konzervatív Párt egyik képviselője.A sokat vitatott kampány Lengyelországban látott napvilágot, ahol a SROM feminista szervezet buzdítja a fiatal nőket erre.

A poszteren egy fiatal lengén öltözött nő látható, a reklám jellege pedig erősen hajaz a Mastercard futaballberkekben alkalmazott grafikájára. Az ötlet maga sem egyedi. A hirdetés szerint " egy repülőjegy Londonba 300 zł, szállás 240 zł, abortusz egy állami klinikán 0 zł (...) mindezért kevesebbet fizetsz Londoban, mint Lengyelországban egy illegális eljárás során.

Lengyelországban egyébként az egyik legszigorúbb törvények élnek az abrotusszal kapcsolatban. Az terhességmegszakítás ezen formája ugyanis tilos, kivéve akkor ha az aktus nemi erőszak során következett be, vagy a szülés súlyosan veszélyezteti az anya életét, illetve nem várt következményekkel végződhet. Ennek szellemében rengeteg lengyel nő a határokon kívül végezteti el a műtétet, azonban sokan választják az illegális klinikákat, ahol borsos áron "szabadulhat meg" az illető a magzattól.

A Lengyel Nőkért Egyesület szerint 2008-ban több, mint 10 ezer műtétet végeztek el Nagy-Britanniában lengyel nőkön, mely  5,5 millior euróba került a brit államnak.

Kevin Barron, a Munkáspárt egyik képviselője szerint a megoldás az lenne, ha " azt a nőt, aki nem brit állampolgár, és megkísérel ilyen műtétre jelentkezni, azt el kell utasítani, magyarul meg kell tagadni az eljárást tőle."

Forrás: The Daily Telegraph

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr271842356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neuf á la banque 2010.03.16. 09:24:44

Undorítóak ezek a feministák. Ők bezzeg már megszülettek, így könnyen jár a szájuk. Szerintem a lengyel példát kéne követni mindenhol.

Flúgatlan 2010.03.16. 09:37:36

@Neuf á la banque: Csatlakozom!

Hogy lehet szabadságjog egy emberi élet kioltása? Korunk egyik agyatlansága ez.

Borzalmas képmutatás szabadságjognak nevezni, amikor igaziból egy emberi élet kioltása árán akarják megváltani az abortuszt végző családok (nemcsak a kvázi-anya) azt, hogy anyagilag maradhassanak a megszokott szinten. Legalábbis az esetek többségében erről van szó.

miskagyerek 2010.03.16. 09:40:51

Abszolut beteg reklám, mint ahogy hasonlóan beteg a lengyel abortusztörvény is. A hivatalosan elvégzett abortuszok (erőszak és életveszélyes komplikáció okán) számát vonakodva közlik, és ez is nevetségesen alacsony szám: pár száz évente. Az engedélyezési eljárás bonyolult, megalázó, bürokratikus. A nőgyógyászok jelentős része elvégzi a tiltott művi beavatkozást, a kockázat szintjénekmegfelelő, magas összegért. Álságos, és ellentmondásos helyzet, nem lehet egy cikkel pro, vagy kontra eldönteni, hol a megoldás. Egy szigorúan kontrollált, de a nők döntését és szociális helyzetét is figyelembe vevő rendszer sokmindent megoldana. A papok biztos nem táncolnának ennek, és a hívők is gerjednének az egyházi tajtékos tiltakozásra, miközben ugyanúgy kihasználják a drága illegális abortusz lehetőségeit, hiszen deklaráltan az ország 80-90%-a hívő katolikus. És az illegális abortuszok száma nem hivatalosan tízezres nagyságrendű, az állami gondozások száma igen nagy, a gyermekek elleni bűncselekmények száma riasztó, rengeteg a tizenéves kismama, és még sorolhatnám. Miközben nem is olyan rég a lengyel iskolai szexuális felvilágosítás annyiból állt, hogy tájékoztatták a nebulókat, hogy a szaporodást szolgáló szervek deréktól lefelé helyezkednek el. Nyilván minden normálisan gondolkozó ember zsigerből elveti a magzatelhajtás gondolatát, de a végső verdikt kimondása előtt nem ártana ilyen súlyos egyéni és társadalmi következményekkel járó tényezőkkel is foglalkozni. Miért is erről írok, mikor a cikk nem erről szól? Mert ezek miatt lehetséges, egyáltalán, hogy a terhességmegszakítás külföldi elvégzésére buzdítson a nőliga (lehet, hogy a fapadosok sponzorálásával???)

szekularisfigyelo · http://szekularisfigyelo.blog.hu 2010.03.16. 10:08:25

Lengyelországban a gyakorlatban akkor sem végeznek abortuszt, ha ez az anya egészségét veszélyezteti. Pert is vesztett is a lengyel állam az emberijogi bíróságon, mert egy nőtől annak ellenére tagadta meg az abortuszt, hogy tudták, a terhesség veszélyezteti a látását (kénytelen volt megszülni, és azóta annyit sem lát, mint korábban, a császármetszés ellenére. Emellett az egyház személyre szóló hadjáratot indított ellene, mert nem hagyta annyiban).

Egyébként amíg tilos volt az abortusz Németországban, a német nők Hollandiába jártak át.

Még egy egyébként: a világ legszigorúbb tiltása Nicaraguában van érvényben: ott egy rákos nőtől megtagadták a kezelést, mert az a magzatot veszélyeztetné. - Az már nem jön számításba, hogy így valószínűleg mindketten meg fognak halni (és a nagyobbik gyerek anya nélkül marad).

Lehet nem szeretni az abortuszt, de még mindig kisebb baj az orvos által normális körülmények között végzett abortusz, mint a kötőtű.

Flúgatlan 2010.03.16. 11:18:46

Az abortusz sok kérdést vet fel, ez igaz.

De ez a hirdetés is csak azt erősíti meg, hogy a többségben az anyagi vonatkozás a legsúlyosabb. És ez borzasztó!

Normális világban a hirdetést feladó szervezetet be kellene tiltani, a személyes felelősöket megbüntetni. Hisz mit is reklámoz? Nem orvosilag veszélyeztetett, nem erőszakból származó magzatok megölésének módját propagálja.

Mindeközben Európa nagy részén fogy a népesség, demográfiai katasztrófa vár ránk, mert rövidesen nem lesz elég fiatal, aki működtesse a gazdaságot....

Mindenesetre: egy gyereknek jobb állami gondozottként élni, mint magzatként meghalni. A kötőtűt meg ne emlegessétek úgy, mintha csak az lenne az alternatíva. tessék gondolkodni ágybabújás előtt, tessék a tettek következményét viselni, ne egy ártatlan gyermek élete árán menekülni ki a "nehéz helyzetből", amibe bele se kellett volna menni, ha az illetőnek van esze és használja is.

miskagyerek 2010.03.16. 11:48:51

Vegyük észre , hogy ez a női jogi szervezet egyfajta tiltakozó kampánya is a torz belső politikai tiltó rendelkezések ellen. Nem csak egy árösszehasonlító elemzés vagy Wizzair fizetett reklám.
Nem vár demográfiai katasztrófa senkire, vagyis nem fenyegeti a Földet a kihalás veszélye. Sőt, Lengyelországban két éve megindult a pozitív tendencia, és több gyerek születik, pozitívra váltott a népszaporulat. Az általános gazdasági javulás miatt. Nem mert tiltott az abortusz, vagy beindultak a bevándorlók.

Flúgatlan 2010.03.16. 12:21:56

@miskagyerek: "Nem vár demográfiai katasztrófa senkire, vagyis nem fenyegeti a Földet a kihalás veszélye." A Földet lehet, hogy nem, de az európai civilizációra és ezen belül pl. Magyarországra igen. Most nincs időm elemzések linkjét keresni, de számtalan van, ami feketén-fehéren kimutatja: már 5-10 év múlva súlyos gondok lesznek abból, hogy a fiatal réteg létszáma fogy, az időseké növekszik.

Nem ismerem a lengyel helyzetet, de ha ott tényleg nőtt a születések száma mostanában, akkor az mégiscsak a más szemléletű családpolitika sikere, melynek egyik komponense az abortuszt tiltó politika.

Az abortusz tiltása nemcsak egyszerűen megment jópár életet (bár ez sem mellékes), hanem azt közvetíti az emberek felé: Az élet fontosabb az anyagiaknál. Meg azt is: gondolkozz, mielőtt lefekszel valakivel, mert az állam nem fogja engedni, hogy embert ölj egy félrekettyintés után, csak hogy megmaradhass a jelenlegi körülményeid között.

Honnan veszed, hogy csakis az átlagos gazdasági helyzet javulása miatt van ez? A legnagyobb életszínvonalú országokban is gond a népesedés. Szerintem elsősorban belső, értékrendbeli dolgon múlik, hány gyerek születik, az anyagi csak másodlagos (bár nem elhanyagolható). Fontosabb-e az élet a jólétnél? Ezt kell eldönteni, és ebben a kérdésben is a helyes irányba visz egy korlátozó abortusz törvény.

(PS: Véget ért a szabadidőm, továbbiakban nem tudok reagálni egy jó ideig.)

El Polako 2010.03.16. 17:21:08

Az abortusz, leszámítva, ha a fent említett okok nem fenn állnak, akkor semmiképp sem jó dolog.A megelőzésre kell fordítani a hangsúlyt, és nagyobb gondot fordítani arra, hogy az emberek felelőségteljesebb viselkedést tanúsítsanak a gyerekvállaláskor.
süti beállítások módosítása