Újra lengyel-magyar határt!
2010. október 13. írta: El Polako

Újra lengyel-magyar határt!

"Ez nem terület átcsatolás, ez nem határkiigazítás hanem a két testvérnemzetnek a vágya, hogy egyszer már átnyújthassa egymásnak a kezit!"-hangott el a tüntetésen, melyet most felidézünk.

1938-ban, a második világháború végén Közép-Európa olyan volt, mint egy swinger-klub. Szinte mindenki-mindenkivel, és a mai erőviszonyokhoz képest olyan dolgokról is mertek álmodni a politikai erők, amelyeket ma elképzelhetetlennek tartanánk. Így történt, hogy akartak a szlovákok lenni a lengyelekkel, és fordítva. Egy biztos volt, Lengyelország hajlott volna arra, hogy Magyarország Szlovákiát, és Kárpátalját autonóm területként kapja meg, ezt meg először a románok ellenezték. Majd mégse, és mégis.

Aki kíváncsi a pontos részletekre, annak ajánlanám a "Lengyel tervek Közép-Európa újrarendezésére" című háttéranyagot.

Az, hogy a politika mit akar az egy dolog, és az, hogy mit kíván a nép, az meg már megint más. Egy hideg októberi estén azonban legalább százezer ember követelte a lengyel-magyar határ visszaállítását, mely az itt látható archivált videófelvételen látható:

 

Akárhogy is értelmezzük ezt a témát, el kell ismerni szívmelengető pillanat ez. Azt hiszem nem túlzás "legendás eseménynek" nevezni ezt a tüntetést a két nép XX.századi kapcsolatának szempontjából.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr892368944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása