Magyarország és Lengyelország gyászol
2010. április 11. írta: El Polako

Magyarország és Lengyelország gyászol

Némán hallgatták a Bem térre érkező fiatalok és idősek, családosok százai Mozart Requiemjének hangjait, egy lengyel zászló és számtalan virág is megjelent a szobor talapzatánál.

A megemlékezésen jelen voltak a politikai élet vezető személyiségei, a rövid ünnepségen pedig elhangzott egy imádság és a lengyel himnusz is – közölte a hírTV helyszíni tudósítója.


Többen is énekelték a lengyel himnuszt, amelyet az áldozatok neveinek felsorolása követett. A körülbelül este negyed 9-kor véget érő megemlékezésen többen is hitetlenkedve álltak a tragédia ténye előtt – jelentette az MNO tudósítója. A kis emelvényről elhangzott: „most mindannyian lengyelek vagyunk”.

Elsőként Sólyom László nyilvánított részvétet

A magyar államfő azt mondta: Lech Kaczynski mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában. Hozzátette: különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltek meg. Mint mondta, a lengyel államfő felesége is különösképpen érdeklődött a magyarországi események és a magyarországi karitatív szervezetek munkája iránt.



Sólyom László kitért arra is, hogy szoros emberi kapcsolat is volt közöttük. „Mély megrendüléssel és mély fájdalommal értesültem Kaczynski elnök, hitvese és 130 lengyel haláláról. Szeretném kifejezni együttérzésemet Magyarország nevében, a magam és feleségem nevében is. Osztozunk Lengyelország gyászában, osztozunk a lengyel családok gyászában” – fogalmazott Sólyom László. Mint mondta, „különösen tragikus, hogy a második világháború alatti szovjet vérengzés katinyi áldozatainak a hozzátartozói haltak most meg, akik épp a helyszínre siettek egy megemlékezésre”.

A magyar államfő a nagykövetségen a lengyel államfő, illetve a szerencsétlenség áldozatainak emlékére nyitott részvétnyilvánító kötetbe az újságíróknak elmondott beszéde előtt, azzal megegyező tartalmú sorokat írt, melyben megismételte, hogy amit a lengyel államfő a magyar-lengyel kapcsolatok érdekében tett, az megmarad. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok iránt.

A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt félárbocra eresztették a nemzeti lobogót és az európai uniós zászlót, az épület kerítésén már nem sokkal a déli órákat követően megjelent pár gyertya, illetve néhány virágcsokor.

A lengyel államfő és felesége, valamint a velük együtt utazó 130 (más források szerint 96 fő - a szerk.) lengyel szombat reggel vesztette életét, amikor repülőgépük lezuhant Oroszországban.

Magyarország számos barátját veszítette el

Magyarország és a Fidesz is számos barátját veszítette el ezen a szombati reggelen, elnökükben pedig én magam is egy közeli barátot és pótolhatatlan küzdőtársat veszítettem el – írta Donald Tusknak, a Lengyel Köztársaság miniszterelnökének, Bronislaw Komorowskinak, a szejm elnökének és Bogdan Borusewicznek, a szenátus elnökének Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán Viktor levelében megdöbbenésének adott hangot a szombati szerencsétlenség miatt. Mint fogalmazott, „Lech Kaczynski és a gépen utazó többi utas tragédiája Katyn drámájának új fejezetét nyitja meg, holott éppen annak lezárása és a méltó megemlékezés volt az utazás célja”.

A pártelnök felidézte: Kaczynski mindig külön tisztelettel emlékezett az üldözött lengyelek magyarországi befogadására és azokra a magyarokra, akik ebben szerepet játszottak. „A megtörtént tragédia közepette is büszkeséggel gondolok arra, hogy Európa egyetlen, Lengyelországon kívül felállított katyni emlékműve éppen Budapesten áll” – tette hozzá.

Jaroslaw Kaczynskinak, az elhunyt államfő ikertestvérének címzett levelében pedig így fogalmaz: „Amikor két jó testvér közül az egyik tragikus hirtelenséggel eltávozik, a másik fájdalmát csak olyan valaki értheti és érezheti meg igazán, aki maga is testvérét veszítette el. Így érzünk mi magyarok ma, így osztozunk a Kaczynski család, és lengyel testvéreink fájdalmában.”

Navracsics Tibor részvéttáviratot küldött Joanna Stempinska rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövetnek – tájékoztatta a frakcióvezető kabinetje az MTI-t. Navracsics Tibor Lech Kaczynski államfő szombati tragikus halála kapcsán őszinte részvétét fejezte ki az egész lengyel népnek. A lengyel köztársasági elnököt és kíséretét ért tragédia miatt a KDNP nevében a párt elnöke, Semjén Zsolt fejezte ki részvétét a lengyel nagykövetnek. A párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a KDNP mély megrendüléssel értesült a Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnököt és kíséretét szállító repülőgépet ért szerencsétlenségről. Mint a pártelnök írta: a tragédia különösen fájdalmas Lengyelország számára, mert az elnök vezette küldöttség éppen nemzetük egyik szomorú emléke, a Katinyban kivégzett lengyel tisztek és civilek mártíromsága előtt kívánt tisztelegni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr841911343

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti gyásznap lesz Magyarországon a Lengyel államfő temetésének napja - mégsem baleset volt? 2010.04.11. 15:29:03

Kormányunk nemzeti gyásznappá nyilvánította a lengyel elnök temetésének napját, az időpont még nem ismert. A tragédiában 96-an vesztették életüket, Az elnökkel utazott felesége Maria, valamint teljes stábja is, többek között Slawomir Skrzypek a lengyel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sicc 2010.04.11. 13:54:17

Részvétem a lengyel barátaimnak, kollégáimnak, ezeknek a nagyszerű embereknek!
Kívánom, hogy fájdalmukat enyhítse az, hogy a magyar tesók mögöttük állnak!

Petrássy 2010.08.08. 14:12:35

A katyni mártírok és a szmolenszki áldozatok emlékére emlékművet állítottunk Tatabányá augusztus 1.én.Bövebben ahonlapunkon olvasható az eseményről.PM
www.petrassy,hu

El Polako 2010.08.09. 08:49:04

@Petrássy: kitehetem a hírt a blogra?
Szerintem még most se késo. Ha tudom, személyesen is elmentem volna.:)

üdvözlettel, Aranyi Péter

Petrássy 2010.09.01. 22:08:45

Katyni -Szmolenszki mártírok tatabányai emlék oszlopát lengyel parlamenti delegáció keresi fel szeptember07 én.Az avatás óta több lengyel ember keresi fel az emlékoszlopot, gyertyát gyujtva és virágot hozva.Számos köszönő üzenetet kapunk Lengyelországból.
Természetesen híradásunk, blogja rendelkezésre áll. Dr Petrássy Miklós

Petrássy 2010.09.01. 22:13:55

@El Polako: Természetesen írásaink rendelkezésére állnak blogjának.PM
petrassy@t-online.hu
süti beállítások módosítása