Nincs jobb, mint a magyar!
2010. augusztus 20. írta: El Polako

Nincs jobb, mint a magyar!

Lengyelországban nem csak a magyarokat szeretik, hanem a boraikat is. Így van ez már évszázadok óta, és úgy tűnik Krakkóban így is lesz még egy darabig. Főleg, ha hosszúéletű lesz a kezdeményezés. Nincs jobb bor, mint a magyar. Nincs jobb barát, mint a lengyel!
A XVI-XVII században, a lengyel nemesség importálni kezdte a borokat, még akkor is, ha akkor nem tartozott a népszerű alkoholfajták közé. Akkoriban a Lengyelországba bevitt borok többsége Magyarországról származott, túlnyomó része tokaji volt. A XVIII. századra már több mint 1 millió palack bort exportáltunk Lengyelországba!A hazánkból lengyelföldre vitt nedűket ekkortájt kezdték el „Węgrzyn”-nek hívni. Egykoron tehát a bor egyet jelentett a „magyar” néppel a lengyelek számára. Később azonban nem csak az import borokra, hanem hazai, lengyel készítésű bor és alkohol származékokra is elkezdték használni ezt az elnevezést. A szó olyannyira gyakori lett, hogy a lengyel „ wino” szó helyett a köznyelv a borra ,elsősorban a „Węgrzyn” elnevezést alkalmazta. Innen ered a mondás is: „Nie masz wina nad węgrzyna!”, azaz „nincs jobb bor, mint a magyar (-avagy Węgrzyn)! A mondás úgy folytatódik, hogy
"z tokajskiej winnicy, z krakowskiej piwnicy" (=a tokaji szőlőskertből, a krakkói pincéből), ugyanis Krakkóban raktározták el a magyar bort, főleg tokajit. Ott érett meg a bor végül. Több mondás is van, ami ezzel összekapcsolódik, de már nem "węgrzyn" szóval.A magyar boroknak Krakkóban már fesztiválja is van. Az idén másodjára megrendezett „Magyar Bor Napok” fesztiválon már nemcsak magyar, hanem monarchiabeli országok bortermelői: szlovén, osztrák, cseh és természetesen magyar nedűk kerültek asztalra. Az első alkalomnál, 2009-ben több mint 2100 palack bor talált gazdára, és majd 15 ezer látogató volt kíváncsi a fesztiválra. Idén a borok mellett sajtokat is lehetett kóstolni. Ha a rengeteg, különféle országból származó import borok mellett a magyar nedűk fénye megfakult volna, abban biztosak lehetünk, hogy ilyen nemes, kitüntetett figyelmet egy országban sem élvezhetnek a magyar ízek, mint Lengyelországban.

Írta: Aranyi Péter &
Monika Winiecka
Forrás: melano.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr742234761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.