Beszélsz magyarul?
2008. június 09. írta: El Polako

Beszélsz magyarul?

 

A varsói magyar szak



Klebersberg Kunó öröksége nagy, és még mindig vannak magyar intézetek, hála az égnek ezek bővülnek is, és az ideológia, mely annak idején ezeket életre keltette korántsem halott.A magyar intézetek mellett magyar szakok indultak az elmúlt 60 évben azokban az országokban, amelyek nem birtokolnak nagyobb számú magyar kisebbséget, illetve amelyekkel a  politikai kapcsolatok nagyjából rendezettnek mondhatóak.

Lengyelország különösen érdekes színfolt ebben a csoportban.Varsóban, Krakkóban, és Poznan-ban lehet magyar szakos diplomát szerezni.

A varsói több, mint ötve éve működik, ezzel a legrégebbi önálló magyar tanszék Lengyelhonban.A fél évszázad alatt 240-en végeztek a varsói magyar szakon, köztük Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság jelenlegi budapesti nagykövete, Jan Slaski professzor, a padovai egyetem lengyel tanszékének vezetője, a lengyel-magyar-olasz történelmi és irodalmi kapcsolatok neves kutatója és számos műfordító, mint például Krystyna Pisarska, a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének átültetője.

Évente 20 hallgatót vesznek fel(összehasonlításban a szláv szakra évi 80-at), de ezekből általában a fele fejezi be.

Idén az első évfolyamot 8-an hagyják el, így 12-re olvad a tanulmányait folyatók száma.Bízom abban ez nem egy térvesztés a magyar szak számára, bár tény és való a magyar szakok egyre nehezebben bírják a gyűrődést a divatos, vagy népszerű szakokkal szemben.Borúra derű, hogy jövőre finnugorisztika tanszék nyílik a pozsonyi egyetemen.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr16511748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okoska 2008.09.06. 11:27:09

Szia !
A jelenlegi Budapest-i Lengyelnagykövet asszony Joanna Stempinska!!!

Valóban kíválóan beszél magyarul!

Barátsággal:okoska

taltybios 2009.06.14. 21:13:40

jest jakaś polska wersja tego bloga? Pozdrawiam

El Polako 2009.06.28. 18:30:59

@taltybios: Tak.Kto robi Polska wersja?Pozdrawiram!
süti beállítások módosítása