Orbán Viktor irányt mutatott
2010. június 03. írta: El Polako

Orbán Viktor irányt mutatott

Második miniszterelnökségének első hivatalos útján Orbán Viktor a lengyel fővárosba látogatott, ahol tegnap délután tárgyalásokat folytatott Donald Tusk lengyel kormányfővel, és találkozott a néhány héten belüli lengyel elnökválasztás két legesélyesebb jelöltjével. A miniszterelnökök a találkozót követően elmondták: eddig példátlan együttműködésre készülnek a 2011-es uniós elnökségek idején.

Magyar-lengyel barátság

Manapság nem igazán hallani a magyar-lengyel barátságról politikai szinten, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt évtized méltatlanul elhanyagolta mindkét oldalról jó kapcsolatok  ápolását. Ennek némiképp ellent mond, hogy 2007 március 12.-én az Országgyűlés, egyhangúlag a március 23.-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánította. A szimbolikus lépéseket azonban egészen az idei évig nem kísérte valódi politikai közeledés, sőt, a krakkói magyar konzulátus bezárása Bajnai Gordon döntésének nyomán inkább visszalépést, mint bármiféle közeledést jelentett.


A magyar-lengyel kapcsolatok az 1956-os események után kerültek be a „szekrény mögé”, hiszen a szovjet vezetés tudatosan törekedett arra, hogy a két nép szoros, testvéri kapcsolatait kellőképpen elgyengítse. Míg a poznani felkelést magyar tiltakozások kísérték, mely végül forradalomba és véres harcokba torkollott Magyarországon, addig a lengyelek nagy, 1980-as  Szolidaritás mozgalma már teljesen hidegen hagyta az itthoni közvéleményt. Kádár ugyan több ízben próbálkozott a lengyeleket a magyar nép ellen hergelni, emlékezetes a Szolidaritás mozgalom munkabeszüntetéseinek magyar kommunista lenyomata, melyben egyenesen naplopóknak nevezte a sztrájkoló munkásokat és magyar köztudatba sulykolta, hogy a lengyel sztrájk Magyarországnak is veszteséget okoz.


A lengyelellenes propaganda a rendszerváltozással megszűnt, és a két ország elindult az önállósodás útján. Hogy valódi nyomokat találjunk politikai szinten, elég mélyre kell kutatni a 2000-es évekig, amikor is a lengyel politikai, ill. a közvélemény komolyabb figyelmet szentelt a 2006-os zavargásoknak, és az azt követő brutális megszorításoknak. Kaczynski,a tragikus balesetben elhunyt elnök „Magyarország elárulásának” tartotta, hogy a Tusk-féle kabinet 2009-ban nem támogatta Gyurcsány ötletét, hogy a kelet-európai tagállamok gyorsítva vezethessék be az eurót.


Aki bármikor is temette volna a magyar-lengyel barátságot, annak észre kell venni, hogy bár politikai szinten nem, az emberek közötti kapcsolatoknak köszönhetően a magyar-lengyel barátság él és virul. Erre példa a rengeteg vegyes házasságok, az élénkülő gazdasági kapcsolatok, a rengeteg magyar-lengyel barátságos videó a közösségi portálokon, ill. az idei, tragikus baleset nyomán megtartott spontán megemlékezések, mind a parkokban, emlékműveknél, mind pedig a stadionok lelátóin.



Orbán Viktor méltatta Lengyelországot


„Nagyon egyedülálló, ritka, páratlan – és egyben szép történet a lengyel-magyar barátság az elmúlt néhány száz év tükrében. Ez egy olyan múlt amire lehet jövőt is építeni. Ugyanakkor Lengyelországba jönni ma egy magyarnak az némi irigységet is magával hoz, ugyanis Lengyelország sikerrel cselekedte meg, azt amit mi nem tudtunk. (…)” A miniszterelnök elsősorban a gazdasági csodát méltatta, amelynek köszönhetően ma egyetlen ország mely erős GDP növekedést tud felmutatni a stagnáló, recesszióban lévő országok között: „Nem kis túlzással állítom, hogy a lengyel kormány válságkezelési, és gazdaságirányítási tevékenységére egész Európa elismeréssel tekint. Csak kicsit túlzás van a szavaiban, amikor azt mondom, hogy a lengyel gazdaság pozitív teljesítménye nélkül, az egész európai gazdaság teljesítménye lehangolóbb képet mutatna.”



Célkitűzések

A tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Tusk és Orbán elmondták: arra készülnek, hogy az egymást követő 2011-es magyar, illetve lengyel EU-elnökség apropóján különleges módon hangolják össze politikájukat. Bár a két állam különböző elnökségi trió tagja, elvileg semmi akadálya annak, hogy – informális vagy akár hivatalos szinten – összehangoltan lépjenek fel gazdasági vagy külpolitikai téren – például a mindkét állam számára kiemelt fontossággal bíró energiaellátás területén. Tusk szerint a lengyel–magyar együttműködés egész Európa számára példát állít majd.


Orbán Viktor tegnap késő délután megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowskival, a Lengyel Köztársaság ideiglenes elnökével, a Szejm elnökével. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a lengyel-magyar történelmi kapcsolatokat praktikus, a jövőre szóló közös programokkal kell kiegészíteni, vagyis elengedhetetlenül fontos az észak-déli infrastrukturális fejlesztések - autópályák, vezetékek és összekötött hálózatok - minél gyorsabb megindítása.

A magyar miniszterelnök ma reggel Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel találkozott, a jó hangulatú megbeszélés megerősítette azt a meggyőződést, hogy a közép-európai együttműködés iránti elkötelezettség az egész lengyel politikában jelen van, így az nem pártkérdés.


Orbán Viktor a szimbolikus, és az előrenyúló tervek mellett végül több száz lengyelországi gyermeket hívott meg magyarországi nyaralásra.


Írta: Aranyi Péter

Forrás: www.melano.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr222052869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charly McCoor 2010.06.05. 10:26:53

:-) Ah , lengyelek.Mintha pár éve náluk tüntetett volna néhány alak a magyar-lengyel határért.A szlovákoknak meg coki.

El Polako 2010.06.13. 16:47:07

@Charly McCoor: Erről nem is tudtam, link van?
süti beállítások módosítása