Csetepaté Varsóban a kereszt miatt
2010. augusztus 04. írta: El Polako

Csetepaté Varsóban a kereszt miatt

Egymást hibáztatatják a parlamenti erők a Smolensk emlékére állítot kereszt  eltávolítása miatti meghátrálás miatt.Az elnöki palotánál felállított emlékhely konfliktust okozott kedden a helyszínen, és a szejmben egyaránt.

Hatalmas tiltakozások kísérték a kereszt körüli herce-hurcát, ugyanis az előzetes tervek szerint át akarták vinni azt a közelben lévő Szent Anna templomhoz. Az eseményen több száz tüntető, és több tucat rendőr vett részt. A fa építményt árpilis 10-én állították, az elnöki repülőszerencsétlenség áldozatainak az emlékére.

A kereszt áthelyezését a Varsói Egyházkerület, az Elnöki kancellária, és cserkész egyesületek  kezdeményezték, de segítségükre volt a Szent Anna Lelkészi Minisztérium is.

Ma reggelre körülbelül tíz ember maradt, abból a tömegből akik megkísérelte megakadályozni a kereszt  elmozdítását, még akkor is, ha már közvetlenül nem tudják megközelíteni azt.

 


Monika Nizniak, a Varsói Városi Gárda szóvívője arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a korlátokat azért állították fel, hogy ne lehessen megközelíteni a keresztet, melyet a tegnapi események során több száz tiltakozó veszélyeztetett.

Az eseményeket követően az elnöki palota előtt található járda még mindig tele van apró mécsekekkel.

A Jog és Igazságosság Párt elnöke egyenesen Komorowski-t hibázatta az eseményekért. Mariusz Blaszczak  (ejtsd. Marius Blascsak) azt nyilatkozta a lengyel rádiónak, hogy az újonnan megválasztott elnök felelős az elnöki palota előtt történtekért.

"Április 10-e után ez a hely milliók kegyeleti helyévé vált!"-jegyezte meg Blaszczak. "Virágokat hoztak, gyertyákat  gyújtottak az emlékezők, kit zavart mindez?"-kérdezte. Komorowski beiktatásának első intézkedése az volt, hogy a keresztet innen eltüntesse.

 

Forrás: lengyelmagyar.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr512198531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2010.08.05. 09:57:44

Nem vitték át a Szent Anna templomhoz, pont a tiltakozások miatt nem, viszont kordonokkal védik a keddi incidens óta.
Itt egy friss kép és cikk: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/3292000,80273,8215375.html?back=/Wiadomosci/1,80273,8215332,my__fanatycy__a_co_.html

El Polako 2010.08.05. 10:46:47

@Inda Varsóból: Hová lennék nélküled!:) Javítottam, és köszönöm éberséged!

Írtam amúgy egy ajánlót a www.melano.hu-ra a krakkói Coke Festiválról, 16-án jelenik majd meg, kíváncsi vagyok mit szólsz majd hozzá.

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2010.08.05. 11:00:04

Majd írok róla beszámolót, ugyanis a szombati bulinapon remélhetőleg ott leszek :)

El Polako 2010.08.05. 11:03:57

@Inda Varsóból: Oksi-moksi. Amúgy tudom lengyelorszagma.blog.hu rajongó vagy, de ha alkalom-adtán úgy adódik, nézz rá a www.melano.hu-ra ua rendeszeresen jelennek meg Lengyelországból hírek ott (ill. Közép-Európából). Ide erőmön felül írok, de igyekszem nagyon.
süti beállítások módosítása