Litván-magyar két jó barát?
2012. január 18. írta: El Polako

Litván-magyar két jó barát?

Pár napja írtuk, hogy a lengyel ellenzékben lévő PiS egyik képviselője megelégelte a Magyarország elleni támadásokat és olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely elutasítja a magyar alaptörvénnyel kapcsolatos vádakat. A támogatók sora azóta nőtt, hiszen ma a litván parlamentben is hasonló indítványt nyújtott be 25 képviselő. A lengyel miniszterelnök pedig politikai támogatásáról biztosította Magyarországot.

A litván parlament, a seimas képviselői a Magyarország szuverenitása melletti kiállásról szóló határozattervezetet nyújtottak be - értesült szerdán az MTI. A 25 képviselő által aláírt indítvány emlékeztet rá, hogy a magyar nép által megválasztott képviselők teljesen jogszerűen változtatták meg az 1949-ben, a kommunista uralom éveiben elfogadott alkotmányt, s megértéséről biztosítja a magyar alaptörvénynek azt a célját, hogy védje a magyar kultúrát és az egyedülálló magyar nyelvet.

A litván parlamenti határozattervezet támogatói hangsúlyozzák, hogy az új magyar alkotmány védi, s az állam és a nemzet alapjának tekinti a családot, amely egy férfi és egy nő szabad választása alapján jön létre, s megállapítják, hogy az Európában a közösség és család hagyományos koncepciójában most végbemenő változások súlyos kihívást jelentenek a nemzetállamok szuverenitásával szemben. Mindent összevetve a litvánok féltik a magyar állam önállóságát.

Tusk szerint jogosak a vádak

Politikai támogatást nyújt Lengyelország a magyar kormánynak a túlzott európai politikai reakciókkal szemben, de az Európai Bizottság álláspontja jogilag megalapozott - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Az ellenzék ugyanakkor bírálja az EB álláspontját.

Tusk hangsúlyozta, hogy Magyarország politikai támogatásáról José Manuel Barrosoval is tárgyalt. Kiemelte, hogy az EB és Budapest közötti vitában Lengyelország nem tehet semmit, mivel az a jogszabályokról szól. A lengyel kormányfő kifejtette, hogy az Európai Parlamentben "hisztérikus légkör uralkodik" a magyar kérdésben, és a politikai reakciók egy része el van túlozva. Hangsúlyozta, hogy szerinte "Magyarország európai szinten továbbra is demokratikus országnak tekinthető". 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr973574641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása