Siker
2009. október 24. írta: El Polako

Siker

Szeged lesz az első, amely Budapest után alacsonypadlós hoz jut. A "miért-eken" el lehet gondolkozni, de úgy látszik akad olyan nagyváros, ahol le tudnak egészségesen folytatni egy közbeszerzést. Aláíráson innen, és túl.

Az alföldi megyeszékhelyen hónapokkal ezelőtt hirdettek nyertest, mely akkor is a lengyel PESA volt. Az első fordulóban kiesett svájci–német Stadler tavaly márciusban sajtólátogatást szervezett Berlinbe és Chemnitzbe, bemutatva gyárát, és az egyik olyan német várost, ahol az ő villamosaik közlekednek. Körülbelül 15 újságíró utazott ki két napra Németországba, s a berlini Pankowban lévő gyárban még a fővárosi kollégák is gyermeki kíváncsisággal tapogatták végig az épülő szerelvényeket, néztek tátott szájjal. Mindenki meg volt róla győződve, ha a Stadler hivatalos szinten is ennyire hatékonyan lobbizik, akkor a MÁV elővárosi motorvonatai mellett a szegedi, a debreceni és a miskolci villamosokat is a svájci–német gyáróriás készíti majd. A Stadler végül az első körben bukott el, nem hivatalos információk szerint az egyik legdrágább volt. Október 22-én paláírták a megállapodást végül a lengyel gyártóval.

Kép:www.ujpalyan.hu/images/stories/sajtoszoba/120na-szeged-2.jpg

A PESA Bydgoszcz összesen 9 db alacsonypadlós villamost fog leszállítani Szegednek.Az elsőnek 24 hónapon belül, az összesnek pedig 32 hónapon belül kell megérkeznie. Azt jelenti tehát, hogy elég tág időintervallumot kapott a lengyel gyártó a "csöpp" megrendelés leszállítására. Azért merjük aprócska megrendelésnek hívni, mert nagyságrendekben több villamos beszerzésére nyert el pályázatot a gyártó Varsóban, és még néhány lengyel nagyvárosban.

A villamosokat speciálisan Szeged igényeinek megfelelően alakítják ki. A 9 db új, 120Na típusú jármű 100 százalékban alacsonypadlós, 30,1 m hosszú lesz és 5 részből áll. A villamosok 3 forgóvázzal, 6 oldalajtóval és egy vezetőfülkével rendelkeznek, 210 utas befogadására alkalmasak 42 ülőhellyel. A legkorszerűbb gyártási technológiával készülnek, légkondicionáló és utastájékoztató rendszer is szolgálja majd az utasok kényelmét.

Véleményünk szerint a lengyel-magyar barátság újabb, szép eseménye ez. Persze, lehet csak belemagyarázzuk. Bocsi.

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr871471212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valdislav 2009.10.24. 20:48:36

Na csak azért elmegyek majd Szegedre, hogy kipróbáljam a villamosokat majd :D
süti beállítások módosítása